Међународни Дан девојчица у ИКТ-у је установљен на нивоу УН-а и обележава се од 2001. сваког последњег четвртка у априлу. Циљ је да се девојчице оснаже да бирају занимања у области информационо-комуникационих технологија и да не подлежу стереотипима о искључиво мушким или женским пословима.

УПЖ Србије организује ову манифестацију у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством привреде, Министарством за трговину, туризам и телекомуникације, Министарством за омладину и спорт, Повереницом за родну равноправност и под почасним покровитељством председнице владе Аном Брнабић.

Обележавање Дана девојчица састоји се од две активности:
– посете девојчица успешним компанијама и разговор са женама менаџеркама,
– такмичење у изради видео радова „Ухвати идеју“ у коме је задатак да ученице осмисле један предузетнички пројекат и представе га видео клипом.

За ученице седмог разреда заинтересоване за учешће у обележавању Дана девојчица током марта и априла 2021. организована је гугл учионица и одржаване су припреме сваког понедељка.

Четири ученице су осмислиле предузетничку идеју и снимиле видео клип у трајању од 90 секунди у којем су је представиле. На конкурс „Ухвати идеју“ су послати клипови:
Анита Бојер VII1 – „Пластелинизација“,
Теодора Чубрило VII3 – „Од лименке до шуме“,
Aна Кришто VII3 – „Learn mates“,
Мирјана Илић VII3 – „Онлајн галерија“.

Радови Ане Кришто и Мирјане Илић ушле су у финале и 22. априла је одржана онлајн посета Компанији А1 Србија током које су проглашени победници конкурса – Ана Кришто освојила је 3. место, а Мирјана Илић 2. место.

Ученица Мирјана Илић, добитница 2. награде, и менторка Александра Бошковић учествовале су 25. априла 2021. у јутарњем програму на телевизији Студио Б где су говориле о свом раду током обележавања Дана девојчица, као и о развијању предузетничких компетенција у нашој школи.

Група од 15 девојчица седмог разреда учествовала је 23. априла 2021. у у онлајн посети Компанији Schneider Electric током које су девојчице могле да чују чиме се бави ова компанија, као и лична и професионална искуства жена менаџерки које раде у компанији. Ученице су биле у прилици и да поставе питања и добију одговоре о томе како је радити у тако великој међународној компанији, које образовање треба имати и како усклађују приватни са пословним животом.

Група од 15 ученица учествовала је 27. априла 2021. на вебинару Компаније А1 „Безбедност деце на интернету“. Теме су биле: опасности које прете деци на интернету и начини на које могу да се заштите.

Све наведене активности налазе се на званичном Јутјуб каналу УПЖ Србије посвећеном Дану девојчица.
Ученице наше школе говоре о својим радовима у видео прилогу Мини филм.

Александра Бошковић

Author

Sladja