Информација за родитеље у вези са еЗаказивањем термина за упис и тестирање детета у ОШ

И ове године родитељи / други законски заступници који су грађани Републике Србије могу електронским путем да закажу на Порталу еУправа термин за упис и тестирање детета у основну школу покретањем услуге еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у ОШ.

Потребно је да:
– Будете регистрован корисник, односно имате креиран налог на државном порталу за електронску идентификацијуe ID.gov.rs
– Покренете услугу на Порталу еУправа (Услуге → Образовање → еЗаказивање термина у ОШ)
– Закажете термин у школи којој Ваше дете територијално припада

Напомена 1: Термин можете да откажете 24 часа раније. Уколико не откажете термин и не дођете у заказаном термину у школу, систем Вам неће дозволити да наредних 14 дана резервишете нови термин за упис и тестирање детета у основну школу електронским путем. У том случају, родитељи ће морати директно да се обрате школи и закажу нови термин.

Напомена 2: Уколико имате додатна питања и недоумице у вези са заказивањем термина, обратите се контакт центру на 011/73-505-57. Телефонска подршка доступна је од 22. марта 2021. године и током трајања уписа у основне школе сваког радног дана од 7.30 до 15.30 часова.

 

Поштовани родитељи будућих првака,
Према упутству које су школе добиле од Министарства просвете, науке и технолошког развоја, од 8. 03.2021. године, а у вези са уписом у први разред, обавештавамо вас да ће и ове школске године родитељима бити доступна услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у ОШ, од 22. марта до 28. маја 2021. године. Школа ће понудити термине за упис и тестирање деце од 1. априла до 31. маја 2021. године, водећи рачуна о броју деце у школи и мерама безбедности. Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбедило је подршку родитељима у вези са еЗаказивањем термина за упис у основну школу. Сва питања и недоумице у вези са заказивањем термина могу се поставити на контакт телефон: 011 73 50 557.

Уколико родитељ има проблем приликом заказивања и уписа или не жели да закаже термин електронским путем, може позвати школу, а овлашћено лице у школи ће заказати у име родитеља термин за тестирање детета кроз апликацију. Родитељи се могу за помоћ обратити школи на телефоне: 069 88 34 532 и 069 88 34 533, у периоду од 10 до 15 часова радним данима.

Упис ученика у први разред основне школе, у складу са заказаним терминима обављаће се у периоду од 1. априла до 31. маја 2021. године. Истог дана ће психолог или педагог школе вршити тестирање ученика.

Родитељи приликом уписа не подносе ниједан документ у папирном облику – подаци из матичних књига рођених, евиденције пребивалишта и здравственог информационог система прибављају се по службеној дужности, електронским путем. Изузетно је, ако је лекарски преглед обављен код приватног лекара, биће потребно да родитељ донесе потврду о спремности за полазак у школу. Такође, школе ће по службеној дужности прибавити потврде о обављеном обавезном предшколском програму.

 

Упис у први разред је у школској 2021/2022. години обавезан за сву децу рођену од
1. марта 2014. до 28.фебруара 2015. године.
Изузетно, детету се може одложити упис у први разред за годину дана, у складу са законом. Дете које ће до 1. септембра 2021. године имати шест до шест година и шест месеци уписује се у први разред након провере спремности за полазак у школу.

Документа за упис у основну школу:
– Извод из матичне књиге рођених
– Уверење о похађању предшколског програма
– Доказ о лекарском прегледу детета
– Доказ о пребивалишту родитеља

Родитељима или другим законским заступницима деце која се уписују  у први разред омогућено је да личним одласком у школу или електронским путем путем Портала еУправа дефинишу датум уписа и тестирања детета.
Захваљујући електронској услузи еУпис родитељи неће морати да доносе документацију у школу, већ се она прибавља по службеној дужности електронским путем. Преко апликације еУпис извршиће се повлачење података о ученику (Извод из матичне књиге рођених, евиденција пребивалишта и доказ о обављеном лекарском прегледу) и упис.
Школа ће обавестити родитеље путем сајта од када ће наведена услуга бити доступна.
Након уписа детета у школу, истог дана, психолог или педагог школе вршиће испитивање детета за полазак у школу.
Родитељи уписују децу у школу која се налази на територији пребивалишта детета/родитеља. Школа је дужна да обавести родитеље, односно другог законског заступника, о одлуци по њиховој молби за упис детета ван подручја школе до 30. априла текуће календарске године у којој се врши упис.
Испитивање спремности за полазак у школу врши психолог, односно педагог школе на матерњем језику детета.
Садржај документације о здравственом прегледу деце уређено је прописима који су у надлежности Министарства здравља.
Систематски преглед  је обавезан за свако дете које се уписује у први разред. Он се обавља код педијатра, који на основу прегледа  других специјалиста одређује процену здравственог стања детета, и на основу тога издаје потврду која се прилаже приликом уписа дете.