У септембру 2023. године, у оквиру Дечјег руског културног центра Српског огранка Међународне фондације за духовно јединство народа, почела је са радом подружница Центра за отворено образовање из наставе руског и руског језика у Републици Србији  уз подршку Министарства просвете Руске Федерације.
Активности Центра се спроводе у оквиру пројекта Тулског државног педагошког универзитета по имену. Л. Н. Толстоја и има за циљ развој отвореног образовања на руском језику у иностранству, промоцију руског језика као основе међународне сарадње, популаризацију руског језика, руског образовања и културе у Републици Србији.
У 2023. години свако има прилику да лично похађа следеће бесплатне курсеве руског у укупном обиму од 144 часа (од чега 72 часова у учионици):
1. На руском – занимљиво! (ниво А1);
2. Ми правилно говоримо руски (ниво А2);
3. Пет корака до успеха! (практични курс припреме за тестирање руског као страног  за 1. ниво сертификације, општа оспособљеност).

Група ученика од 5. до 8. разреда Основне школе „Свети Сава“ се пријавила на курс „Руски је занимљив!“, који је развијен специјално за грађане Србије који почињу да уче руски језик ван Русије. Наставу води Јулија Данилович, шеф Дечјег  културног центра МФДЈН. Настава је у току. Након завршетка овог курса, сви ученици  имају прилику да полажу бесплатно сертификационо тестирање (ТРКИ) на одговарајућем нивоу А1 и добију међународни сертификат који потврђује њихово познавање руског језика.
Детаљније информације о активностима Центра, едукативним курсевима и догађајима можете пронаћи на страни Центра.

Јулија Данилович

 

Author

Sladja