Пројекат „Позив на маштање“ или „Читамо, пишемо, стварамо“ реализовале су са ученицима III4 и III5 учитељице Милица Растовић и Наталија Мићић и библиотекарка Слађана Галушка од октобра 2022. до априла 2023. Циљ пројекта је Развијање љубави према читању, писању и ликовном и драмском стваралаштву кроз часове тематске наставе, истраживачко и вршњачко учење и игру; промоција читања и постигнућа ученика и продуката пројекта. Активности су обухватиле часове тематске наставе „Од читања се расте“ „Себични џин“ и „Доживљаји мачка Тоше“.
Ученици су анализирали и тумачили три књижевна дела, затим су писали, цртали и глумили, тј. на необичан начин представили та дела и тако промовисали важност читања, писања и стварања. У октобру 2022. читали су књигу „Од читања се расте“ Јасминке Петровић, цртали корице за њу и писали саставе у вези са књигама и читањем. Књигу су приказали кроз разговор са њеним јунацима који су сада ученици трећег разреда. Оно о чему они говоре су приче из учионица III4 и III5. Активности пројекта су настављене у другом полугодишту. Тумачили су бајку „Себични џин“ Оскара Вајлда у фебруару 2023, писали приказе бајке и илустровали је. Осмислили су бајку чија је тема себични џин данас и претворили је у драмски текст „Себични музичар“. У марту 2023. су читали роман „Доживљаји мачка Тоше“ Бранка Ћопића, писали су приказе и цртали илустрације, направили пано – причу у сликама састављену од појединачних сцена из романа и разгледнице које су јунаци романа писали једни другима.
Продукти пројекта су предсатвљени на посебној веб страни Позив на маштање.
Јавни час за презентацију тока и продуката пројекта одржан је 20. априла за родитеље ученика и 21. априла за ученике остала три одељења трећег разреда и једно одељење четвртог разреда. Часу су присуствовале и учитељице и директорка Јована Миленковић и педагог Татјана Перишић. Публика је видела интервју са јунацима књиге „Од читања се расте“ кроз два видео прилога и драмски комад „Себични музичар“, пано – причу у сликама састављену од појединачних сцена из романа „Доживљаји мачка Тоше“ и разгледнице које су јунаци романа писали једни другима. Решавали су математичке задатке чији је текст везан за ова три књижевна дела и они који су тачно одговорили, добили су поклоне (јабуке и крушке из врта музичара Павла). На крају су уживали у атмосфери вашара у Преварантовцу уз духовите рекламе за разноразне производе и одиграно ерско коло.
У вредновању на крају часа родитељи су рекли да је час био одличан, да треба и даље организовати сличне активности. Ученицима се највише допао драмски комад, квиз, награде и рекламе на вашару. Било им је занимљиво и смешно. Директорка и педагог су похвалиле активности ученика током пројекта и сам час и позвале друга одељења да припреме неке сличне  активности. Ученици III4 и III5 су се захвалили посетиоцима на доласку и рекли да су уживали током пројекта, читали, стварали, дружили се и учили.

Слађана Галушка

Author

Sladja