Учитељица Наталија Мићић је 12. марта 2024. године одржала угледни час српског језика са ученицима IV5. Ђаци су представили знамените личности српске историје, културе и уметности средњег века: Светог Саву, Јелену Анжујску, Душана Силног, Јефимију, Стефана Лазаревића. Ово је један од часова у оквиру пројекта Занимљива историја који повезује садржаје више наставних предмета – природе и друштва, српског језика, дигиталног света, ликовне културе, музичке културе, слободних активности. Часу је присуствовала психолог школе Јелисавета Рогошић.
Ученици су добили истраживачке задатке – да прочитају текстове о овим личностима и у оквиру група направе пано на коме ће кроз фотографије/цртеже и текст представити личности. Такође, користили су и знање о средњем веку стечено на часовима природе и друшта, као и приче о животима српских владара из Књиге за Марка Светлане Велмар Јанковић.
Ученици су рекли да им је час био заниљив, а рад у групама им се допао јер су се међусобно више зближили и имали су могућност да се друже и уче. Посебно им се допао видео запис о Светом Сави (у коме се виде улица, школа, споменик, Храм) који су снимили другари из одељења, као и Химна Светом Сави коју је одсвирао друг на усној хармоници. Ученици су закључили да је важно упознати српске историјске личности, јер на тај начин могу да препознају националне вредности и негују културно историјску баштину.

                                                                                                       Учитељица Наталија Мићић

 

Author

Sladja