Дан толеранције обележен је током новембра 2022. на заједничким часовима библиотекара и наставника у трећем, четвртом и петом разреду.
Са ученицима четвртог разреда библиотекарка је причала о значењу појма толеранције, као и о постојању и поштовању различитости и учењу кроз упознавање обичаја, понашања и размишљања других људи. Затим је кратко представила збирку прича Јасминке Петровић „Риба риби гризе реп“ и прочитала једну од пет прича из ње. Ђаци су препознали примере толерантног и нетолерантног понашања у причи, а затим су говорили о сличним примерима у свом окружењу и промишљали о начину решавања одређених ситуација. Библиотекарка је позвала ученике да прочитају целу књигу и учествују у пројекту „Читам, па шта?” у чијем програму се налази ова збирка прича. Библиотекарка је разговарала са ученицима четвртог разреда на ову тему и на часовима у боравку.
Слични часови су одржани и са ученицима петог разреда – библиотекарка је разговарала са ђацима о књизи „Риба риби гризе реп“, толеранцији и начину решавања проблема који настају када постоји нетолеранција.
За ученике трећег разреда организовани су часови на ову тему у боравку.
Ученици свих разреда су закључили да је поштовање других веома важно, да некултурно и нетолерантно понашање других не треба да трпе, него да објасне да то није добар начин комуникације. Научили су да не треба да улазе у конфликт са децом која другачије мисле о некој теми, да проблеме треба решавати разговором и да треба да имају више самопоуздања.

 

Author

Sladja