У свечаној сали школе одржани су јавни часови из француског језика 30. маја и 2. јуна 2023. Часови су изведени у виду представе на француском језику. Учествовало је 16 ученика петог разреда, којима је то прва година учења.  Наставница француског језика Марија Вукчевић  је желела да представи и покаже колико су ученици усвојили знања и вештина током прве године учења, кроз покрет, песму, игру и глуму, паралелно спремајући представу и пратећи градиво предвиђено наставним планом и програмом у петом разреду.
С обзиром да је реч о почетном нивоу учења језика и теме су биле у складу са тим. Најпре су ученици поздравили публику на француском, песмом Bonjour les amis comment çava. Након тога су представили слова француског алфабета и сваки ђак је представио једно или два слова са појмом који почиње тим словом.
Следећи сегмент је обухватао бројеве, школски прибор и предмете у  учионици.  Ученици су бројеве пренели кроз песму Ballade des chiffres, а интерактивно су говорили о томе шта који ученик има од школско прибора  у перници и одговарали на питање који им је омиљени предмет у школи.
Након тога, наступили су са песмом Vive le vent или Звончићи, а уследио је сегмент са деловима тела и песмом Jean petit qui danse. Реч је о малом дечаку који се зове Жан и који плеше и пева по цео дан, али га зато боле стопала, глава, руке, ноге, шаке. Ученици су певали на француском истовремено показујући делове тела. Следећа целина се односила на осећаје, где су ученици изговарали и показивали када им је хладно, топло, када су гладни, жедни у интеракцији са публиком и ту целину заокружили песмом Тетка из Марока. Сам крај је обележен песмом Champs Elysées.
Представа је све време била динамична, весела, у интеракцији са публиком. Ученици су уложили много труда, рада и енергије и пуни ентузијазма су извели јавни час на француском језику. Током додатних часова припреме су показали велико задовољство и мотивацију за учењем француског језика и исказали жељу да и следеће године наступају јавно.
На крају су сви ученици и публика имали прилике да се почасте укусним француским специјалитетима.
Јавном часу 30. маја су присуствовали родитељи деце као и наставница српског језика Александра Протић и учитељице Ивана Уљанов и Горица Ивановић.  Часу одржаном 2. јуна су присуствовали сви ученици четвртог и једно одељење трећег разреда и њихови учитељи Бранкица Витомировић, Весна Зец, Вера Храстински, Драгана Златић, Светлана Ленаси и Милица Кукољ, као и наставници Јелена Вукичевић Радоичић, Марина Луковић,  Мариана Станимировић и Војислав Калезић и библиотекар Слађана Галушка.
Захваљујем наставници ликовне културе Ивани Смиљковић Чевизовић што је помогла у украшавању сценографије француским заставицама које су стварали ученици на часовима ликовног.

Марија Вукчевић

Author

Sladja