Штафетне игре, спортско међуодељењско такмичење, одржане су као део обележавања Дана школе, од 10. до 13. маја. 2021. Задатак ученика је био да пређу различите полигоне постављене у школском дворишту. Првог дана су на полигон изашли прваци, а наредних дана ученици другог, трећег и четвртог разреда.

Циљеви активности су:
– подстицање деце на различите форме кретања својствене атлетици кроз прелажење полигона,
– увежбавање различитих начина кретања (скокови, трчање, ходање),
– развијање духа авантуризма,
– промовисање здравља,
– развијање вештина комуникације и сарадње,
– развијање креативности.

Препреке су направљене тако да њиховим савладавањем ученици развијају различите вештине и физичке способности као што су: брзина, координација, прецизност, спретност, издржљивост.
Ученици су осмишљавали имена екипа и изглед дресова и на тај начин показали своју креативност. На основу табеле са резултатима, односно на основу времена за које је екипа успела да пређе полигон, подељене су дипломе одељењима за прво, друго и треће место, као и за учешће на такмичењу.
Свако одељење је чинило једну екипу и време прелажења препрека на полигону је мерено целој екипи, а не сваком ученику појединачно. На тај начин ученици су осетили тимски дух и сарадњу, бодрили једни друге и уживали у заједничкој активности.

Знања стечена на семинару „Дечија атлетика – примена савремених програма у раду са ученицима и атлетска такмичења у школи“ учитељица Невена Љамић је применила у раду са ученицима у продуженом боравку у марту 2021. Деца су уживала у активностима и отуд идеја да се организује и штафетно такмичење за Дан школе.

Учитељице у продуженом боравку Весна Самарџић, Ана Љубовић Гвоздић, Маја Ристић, Соња Вукашиновић и Невена Љамић су припремиле препреке, дипломе и табеле за бодовање и показале је да уз мало воље могу да се организују различите активности, чак и уколико нека школа нема реквизите и одговарајуће услове за рад. Тако су чуњеви направљени од украшених флашица напуњених песком, препоне и поља за различите врсте скокова су направљени од филца, канапа, жице и креп траке.

Ученици су са радошћу учествовали у свим активностима и рекли су да им је било дивно јер је коначно, после дужег времена, цело одељење на окупу и да су се одлично забавили у игри и надметању.
Родитељи ученика и учитељи свих одељења су похвалили организаторе и реализаторе такмичења.
Педагог је оценио да мотивисаност ученика и њихови осмеси говоре о успешности идеје и похвалио је иницијативу и организацију полигона, као и међусобну подршку колега реализатора.

Невена Љамић

Author

Sladja