Јавни час на ком су приказани ток и продукти пројекта „Месец и ја“ одржан је у свечаној сали 15. октобра 2019. Часу су присуствовали ученици свих одељења петог разреда, наставници Маја Анђелковић Шегуљев, Слађана Томић, Никола Јовчић и Ана Стојановић. Час су организовале наставница српског језика Драгана Јањић и библиотекарка Слађана Галушка.

У пројекту су учествовали ученици петог разреда и ученици VI1. Ученици петог разреда су читали приче „Поход на Мјесец“ Бранка Ћопића и „Бајка о дечаку и Месецу“ Стевана Раичковића и народне митолошке песме. Цртали су илустрације тих дела на часовима ликовне културе.
Ученици V3 и V4 су правили мапе ума за поједине појмове из песме „Вила зида град“ и приче „Поход на Мјесец“. О искуству са тог часа говорило је неколико ученика. Радови настали на часу представљени су на блогу Светлост у срцу.

Кроз активности пројекта ученици V1 и V2 су тумачили књижевноуметничка дела која су читали, а затим су ова дела тематски и мотивски повезана са обележавањем педесет година од одласка човека на Месец. Ученици су добили задатке да кроз различите форме представе дела која су читали, као и да пронађу информације и занимљивости о Месецу као небеском телу и о Мисији „Аполо“.

Ученици VI1 су читали „Бајку о дечаку и Месецу“ Стевана Раичковића и писали приказ приче, посетили су изложбу „Пут на Месец“ у Природњачком музеју, која је отворена у јулу 2019. поводом обележавања педесет година од одласка човека на Месец, и правили паное и презентације на тему Месеца.

Ток и продукти пројекта представљени су на страни Месец и ја.

Ученици V1 и V2 су на јавном часу представили текстове на тему Месеца, као и ПП презентацију о Месецу као небеском телу. Посебно је било занимљиво видети како су ученици осмислили наставак „Бајке о дечаку и Месецу“ Стевана Раичковића – кроз видео снимак приказали су шта је било са писцем након 50 година. Кроз квиз радило се и утврђивање приче „Поход на Мјесец“ Бранка Ћопића. Пажњу ученицима су привикли и прилог о симулацији лета „Аполо 11“ и кратак и смешан филм о ванземаљцима и одласку на Месец.
У завршном делу часа ученици ВИ1 говорили су о поставци на тему Месеца у галерији Природњачког музеја на Калемегдану.

Ученици су оценили час веома успешним и похвалили су ауторе прилога. Организатори су позвали публику да погледа све ђачке радове и квизове постављене на посебној веб страни пројекта.

Ана Стојановић и Слађана Галушка

Author

Zola