Обележавање Дана школе 2020.

Ове године драге колеге, родитељи, ученици, у нашој школи обележава се Дан школе, 10. мај, на потпуно неуобичајен начин – дигиталном промоцијом дечијег стваралаштва.

Припреме за обележавање Дана школе за ученике, а и за наставнике менторе, нису биле нимало лаке. Требало је одсвирати све те композиције, суочити се са собом и признати шта осећаш и све то представити у уметничкој форми. Неки су били расположени и понеку песму да напишу, а неки своја осећања да искажу кроз цртеж или покрет тела. Можда се од наших малих уметника управо изроде велики ствараоци!

Ученици су највише писали на теме, „Моја породица и ја данас“ и „Речју против короне“, а било је и оних који су сами осмишљавали наслове. У писању поезије такође су били креативни и мотивисани борбом уз помоћ песме – „Стихом против короне“, а неки су подршку тражили у класичној музици.

Ликовна уметност такође је подстакла наше ученике на стварање, те су настали радови у вези са учењем на даљину, али и многи други који показују расположење деце.

Ученици су позвани и да креирају различите анимације и видео-прилоге путем којих ће исказати своја осећања и представити себе.

Одзив ученика да учествују у Дану школе био је велики, а најтежи задатак је одабрати радове. Најбољи радови ученика, по избору предметних наставника, представљени су на сајту школе.

Позивамо вас да погледате шта су наши вредни ученици припремили. Можете наћи литерарне и ликовне радове, видео–прилоге, занимљиве анимације…

Срећан Дан школе, драги ученици, желе вам ваши наставници!

 

Ана Стојановић

Музика отклања страх

Скоро два месеца изолације и страха од корона вируса лакше смо пребродили уз музику. Музику слушамо и кад смо радосни и кад смо тужни. Она нас води у далеке пределе, друге културе и цивилизације. За време наставе „на даљину“ не само да смо усвајали нова теоријска знања о лествицама, музичким облицима, већ смо се упознавали и са стваралаштвом великана светске уметничке музике слушајући њихова дела у извођењу врхунских вокалних и инструменталних солиста, хорова и оркестара.

Ученици су коментарисали какав утисак на њих остављају слушана дела, упоређивали различита извођења и правили своје топ-листе.

Оно што је најважније, откривајући нова дела, уживали су у музици. Узбудљиво је трагање на интернету и процес када у мноштву извођача пронађете своје фаворите. Слушали смо и музичке теме из популарних цртаних филмова који су постали светски хитови. Познавање и упоређивање различитих жанрова и стилова музике утиче и на формирање музичког укуса. Тако се подстиче креативност коју наши ученици показују и у овим ванредним околностима.

Музикалност, ентузијазам и посвећеност можете видети у сваком видео-снимку наших младих музичких уметника, ученика наше школе. Они свирају, певају, пишу, цртају, уживају у својој уметности, али су ми у много мејлова написали да им недостаје дружење и школа. Прекинут је и наш овогодишњи наступ на Градском такмичењу соло певача и малих вокалних састава „Златна сирена“, где смо увек остајали награде. Многи су ми писали да им недостаје заједничко певање у школском хору.

Надам се да ћете уживати у ученичким радовима и да ћемо следеће године у свечаној сали наше школе још лепше и свечаније прославити наш дан.

Желим вам срећан Дан школе!

Наставница Музичке културе мр Биљана Буловић Марић