Дан толеранције обележен је током новембра 2023. на заједничким часовима библиотекара и наставника у трећем и четвртом разреду.
Са ученицима је библиотекарка је причала о значењу појма толеранције, као и о постојању и поштовању различитости и учењу кроз упознавање обичаја, понашања и размишљања других људи.
Затим је за ученике трећег разреда појам толеранције повезан са тумачењем бајке „Себични џин“. Ђаци су увидели последице џинове себичности и нетолерантног понашања према деци и како се десила промена у његовом животу када је схватио да је погрешио, пустио децу у свој врт и дружио се са њима. Закључили су да треба да имамо пријатеље и да са њима поделимо радост, а не да будемо себични и не прихватамо друге људе јер су другачији. Ученици III2 су дешавања у бајци „Себични џин“ представили кроз мапу ума.
Ученицима четвртог разреда је библиотекарка кратко представила збирку прича Јасминке Петровић „Риба риби гризе реп“ чији се јунаци  сусрећу са неприхватањем и ругањем деце из одељења због тога што су другачији, а затим сви заједно уче да је различитост добра и прихватају једни друге и подржавају се међусобно. Ђаци су препознали примере толерантног и нетолерантног понашања у причама, а затим су говорили о сличним примерима у свом окружењу и промишљали о начину решавања одређених ситуација. Библиотекарка је позвала ученике да прочитају целу књигу и учествују у пројекту „Читам, па шта?” у чијем програму се налази ова збирка прича.

Библиотекарка је разговарала са ученицима и на часовима у боравку.

Ученици IV5 су цртали на тему толеранције и од њихових радова су израђени панои који су постављени у холу школе.

Слађана Галушка

Author

Sladja