У оквиру пројекта Оштро Перце библиотекарка је у априлу 2023. одржала часове са ученицима првог разреда. Разговарала је са њима о порукама приче „Голуб и пчела“ и басне „Лисица и гавран“. Ученици су затим писали приказе и цртали илустрације ових дела.

Слађана Галушка

Голуб и пчела
Био је леп дан. Пчела је дошла на поток да се напије воде. Оклизнула се и упала у воду. Голуб то опази и брзо откине лист са гране дрвета и донесе пчели. Следећег дана ловац дође у шуму и нациља на голуба. Пчела то опази и стане ловцу на руку. Док је ловац био посвећен пчели, голуб је побегао.
Мени је било занимљиво у овој причи што су иста пчела и исти голуб помогли једно другом у невољи.
Научила сам да увек треба помоћи другоме када је у невољи.
Ја сам била у сличној ситуацији када је моја другарица Ина мени позајмила лепак када сам га била заборавила. Следећег дана је она заборавила лепак и ја сам њој позајмила.

Лисца и гавран
Гавран је негде нашао велики комад сира. Лисица то опази, приђе дрвету на ком је гавран стајао и поче да хвали гаврана. Рекла је како је много леп и да има прекрасно перје, да нико на свету није тако савршен, само још да уме да пева. Гаврану се уопште није свидело што лисица мисли да он не уме да пева. Хтео је да покаже да уме и да пева и зато је отворио кљун и запевао. Кад је отворио кљун, сир му је испао. Лисица је шчепала сир и побегла. Лисица је у глави мислила да гавран уме и да пева и леп је али нема мозга.
Занимљиво ми је што не знам да ли је гавран стварно леп или га лисица опет лаже.
Из ове басне сам научила да не треба веровати непознатим људима и да не треба лагати. Научила сам и да не треба бити ни наиван ни лукав.
Ја сам била у сличном тренутку када сам са породицом била у возу у Дизниленду. Мама, брат и сестра су били лукави и рекли ми да ипак нећемо ићи у продавнице у Дизниленду него да тим возом идемо кући. Ја сам била наивна, поверовала сам им и расплакала се.

Филимона Обрадовић I3

 

 

 

Author

Sladja