За ученике трећег разреда учитељице и библиотекарка су организовали у марту 2023. часове тематске наставе „Доживљаји мачка Тоше“.
На часовима српског језика ученици су са библиотекарком анализирали и тумачили роман „Доживљаји мачка Тоше“, одређивали су тему, поруке и особине ликова, уочавали основну структуру и елементе дечијег романа. Причали суо деловима књиге који су их насмејали и откривали различите начине на које писац гради хумор, као што су бајковита садржина приче, пуна необичних локација и догађаја и неочекиваних обрта, имена места и ликова, изокретање смисла, употреба устаљених фраза итд. Говорили о томе зашто је коришћење хумора важно за њих када читају неко дело и замишљали како би свој текст учинили смешним и забавним за читаоце. Откривали су значења непознатих речи и устаљених израза.
Ученици су писали приказе романа и илустровали га цртежима и фигурицама од пластелина.
Ученици III4 и III5 су добили задатак да осмисле разгледнице које би јунаци романа писали једни другима. На часу одељењског старешине одржана је радионица на тему Пријатељство. Разговарали су о неговању другарства и препознавали негативне, неприхватљиве, облике понашања у игри на часу физичког васпитања. На часовима природе и друштва ђаци су учили како књижевна дела, часописи и видео прилози могу бити историјски извори, читали су текстове и гледали телевизијске емисије о Бранку Ћопићу.
Ученици су оценили активности веома интересантним, посебно прављење разгледница и писање поруке са елементима хумора.

Слађана Галушка

Author

Sladja