Ученици IV3 су обележили Дечију недељу организовањем тематске наставе под називом „С децом око света“, 4. октобра 2022. Повезан је садржај више наставних предмета: српског језика, ликовне културе, природе и друштва и пројектне наставе. Дан је започет разговором о књизи „С децом око света“, Тање Родић. У оквиру часова природе и друштва и пројектне наставе ученици су се на претходном часу поделили у групе и свака група је одабрала државу коју ће проучавати (њена обележја, знаменитости, традицију, културу, храну и начин школовања деце у свакој од одабраних држава). Продукте свог рада су презентовали у оквиру часа тематске наставе. На часовима ликовне културе сваки ученик је илустровао оно што му се највише допало од онога што је видео и научио о државама које је тог дана упознао.
У среду 5. октобра ученици IV3 су имали заједнички час физичког и здравственог васпитања у дворишту школе са предшколском групом из вртића „Свети Сава“.
Поводом Дечије недеље ученици су писали саставе на једну од понуђених тема: Моја права, Одрасли и ја и Дете је дете да га волите и разумете.

Драгана Златић

Дете је дете да га волите и разумете
Детињство је најлепши период у животу и време у којем се све дешава под загрљајем родитељске руке.
Око детета се врти цео свет. Дете не уме да мрзи, нити да негативно размишља. У нама је само љубав и ми само за њу знамо. Свако дете је посебно и јединствено. Децу треба волети и о њима бринути. Треба их подржавати у свему што воле да раде и у чему уживају, чак и онда када се то родитељима баш и не допада. Не треба их силити да раде ствари за које не показују интересовање јер то никада неће испасти добро. Када деца раде нешто што не воле, губе драгоцено време које су могли да уложе у нешто што их радује. Када се баве омиљеним активностима, време им тада пролети.
Детињство је препуно лепих и срећних тренутака. Моји родитељи и сестра се труде да ми пруже баш такве тренутке које ћу памтити целог живота. Желим да се срећа никада не исели из мог живота.

Индира Иман Митровић

Одрасли и ја
Када сам са одраслима осећам се сигурно и безбрижно, али волим и када останем сама, јер тада имам сву слободу. Док сам сама, највише волим да размишљам о догађајима који су се десили тога дана. Волим да маштам и да цртам. Идем и на часове цртања на којима учим да користим различите технике.
Одрасле особе са којима сам највише у контакту су, наравно, моји родитељи. Са њима волим да гледам филмове, јер се тада смејемо и шалимо. Волим и да путујем и истражујем разне пределе са њима. Једна од одраслих особа коју много волим је моја бака коју зовем Нана. Када треба да идем код ње у мени се буди осећај радости, узбуђења и радозналости шта ћемо ново да правимо. Код ње увек научим нешто ново. Често из Крагујевца долазе бака и дека. Тада сам веома срећна што ћу провести време са њима. Дека ми увек прича занимљиве приче, а бака брине о мени као да сам беба. Радујем се и сваком доласку тетке из Италије. Не виђамо се често и зато када дође, трудим се да искористим сваки тренутак са њом.
Чини ми се да ме одрасли често не разумеју, али то не значи да нису уз мене. Свако од нас има право на своје мишљење, идеје и начине на које се изражава, али је битно да се сви међусобно поштујемо. Одрасли увек озбиљније гледају на свет, али сам сигурна да би свако од њих волео да, бар на тренутак, поново буде дете.

Лена Бегенишић

Author

Sladja