Јавни час на тему Васкрса одржан је 19. априла 2022. у свечаној сали наше школе. Овим часом остварена је корелација између предмета верске наставе, грађанског васпитања и руског језика, и приказане су језичке, обичајне и културолошке сличности и разлике између српског и руског народа по питању прослављања Васкрса.
Поред наставника предавача Јелене Вукићевић Радојичић, Марка Митровића и Предрага Младеновића, ученика седмог и осмог разреда, часу су присуствовали и директорка школе Јована Миленковић и вероучитељ и координатор верске наставе за општину Врачар и Стари Град Немања Протић.

Уводни део часа који се тицао суштине прослављања Васкрса и Страсне седмице, која му претходи, кроз иконографију и термине у вези са поменутим темама, изнео је вероучитељ Предраг Младеновић. Наставница руског језика Јелена Вукићевић Радојичић изнела је кратак историјат о примању православне вере и крштењу Кијевске Русије, са освртом на речи које чува савремени руски језик а које се тичу  Васкрса. Наставник руског језика и грађанског васпитања Марко Митровић осврнуо се на васкршње обичаје и специфичности које се практикују код руског народа, правећи паралелу са васкршњим обичајима нашег народа. Све поменуте активности током часа пропраћене су презентацијом путем видео бима. Ђаци су активно учествовали, одговарали су на постављена питања и постављали питања да би разјаснили одређене недоумица.
Током часа ученици су се упознали и са одређеним догађајима везаним за Страсну Седмицу и Васкрсење Христово ради развијања свести о важности ових догађаја за спасење човека и изграђивања бриге и одговорности према другоме.

Предраг Младеновић

Author

Sladja