Драги ученици,

представљамо неколико дигиталних библиотека и позивамо вас на читање књига у дигиталном облику.

Слађана Галушка, библиотекарка

Антологија српске књижевности

Дигитална Антологија српске књижевности је заједнички пројекат Учитељског факултета у Београду и Мајкрософт Развојног центра у Београду у оквиру активности програма „Партнер у учењу“. Антологија српске књижевности има преко 130 дела народне, старе и нове књижевности доступних за преузимање преко интернета: од средњовековних житија српских светаца и народне поезије и прозе, преко најзначајнијих дела књижевности XВVIII и XIX века, до изузетних остварења с почетка XX века која нису под ауторским правима и важних савремених књижевних дела за чије су објављивање у овој едицији право дали сами аутори.

Дигитална Народна библиотека Србије

Дигитална Библиотека Матице српске

Пројекат Растко – Библиотека српске културе

Дигитална библиотека Библиотеке града Београда

Народне умотворине

Међународна дечија дигитална библиотека

Српска дечија дигитална библиотека

Збирка садржи 127 дигиталних копија књига из српске књижевности за децу. Национални уређивачки одбор, састављен од професора књижевности за децу и библиотекара, одабрао је књиге за децу узраста од 3 до 13 година које по свом садржају, уметничким, историјским и књижевним вредностима представљају сам врх српске књижевности за децу. Пројекат је реализован у НБС 2004. године. Издавачи из Србије су, као сарадници НБС у овом значајном националном пројекту, уступили Библиотеци ауторска права за постављање целокупних књига у пуном тексту.

Библиотека Велики рат

Велики рат је дигитална библиотека настала као резултат учешћа Народне библиотеке Србије у пројекту Еуропеана колекције 1914-1918, који има за циљ да из фондова 9 националних библиотека дигитализује и учини јавно доступним преко 400.000 публикација насталих током Првог светског рата. Прављена је са визијом да на једном месту прикупи све публикације везане за српски народ, а које су настале током Првог светског рата.

Еуропеана

Еуропеана је интернет портал који нуди приступ милионима књига, слика, филмова, музејских дела и архивских записа који су дигитализовани широм Европе. Пружа приступ различитим типовима садржаја културног и научног наслеђа Европе. Дигитални предмети које корисник може пронаћи на Европеани нису ускладиштени на једном централном рачунару, него остају у оквиру институције од које потичу, тј. у оквиру њихове мреже. Различити типови организација културне баштине – музеји, библиотеке, архиви и аудиовизуелне колекције категоришу свој садржај на различите начине и користећи различите стандарде.

Author

Zola