Ученици четвртог разреда су 28. новембра 2019. посетили Дечији културни центарБеограда где је одржан едукативн програм „Средњовековни Београд“. Програм је састављен из неколико целина и дао је ђацима увид у епоху деспота Стефана Лазаревића. Ликови које се појављују у програму су истакнуте средњовековне личности, које испричају своју животну причу или утиске о животу у Средњовековној Србији или о пропутовању кроз Србију тог времена.

Ученици IV3 су писали о тим личностима и току програма.

Дочекала нас је Кнегиња Милица и говорила о животу у Србији после Косовског боја и објаснила нам како се указује част гостима који долазе на двор. Испричала нам је причу о својој кћери Оливери.

Посетила нас је и грофица из Венеције, жена византијског цара Теодора, и показала нам како се плеше у Венецији.

Константин Филозоф је говорио о томе како је изгледала школа у средњем веку. Показао нам је како су учитељ кажњавали ђаке и дозволио нам да клечимо на кукурузу.

Дворски музичар је свирао гајде и кавал (једноделну флауту).

Коњушар Манојло је причао о Деспоту као Првом од свих Витезова Реда Змаја и витешким турнирима, на којима је побеђивао, аонда и о српском језику као „паметном језику“, где речи тачно указују на смисао, као код јахачке опреме – колан, жвале, седло, узде…

На крају је дошао и Деспот Стефан Лазаревић, поздравио је све ликове и нас, а онда је ђацима доделио повеље и прогласио нас Витезовима знања.

Author

Zola