Ученици VI1 су 8. октобра 2019. са разредним старешином Аном Стојановић и библиотекарком Слађаном Галушком посетили галерију Природњачког музеја на Калемегдану. Група ученика је имала задатак да у вези са школским пројектом „Месец и ја“ направи приказ изложбе „Пут на Месец“, постављене поводом обележавања 50 година од одласка човека на Месец.
Аутор изложбе Милош Јовић каже да је овај свемирски јубилеј „искористио да исприча причу о Земљи и утицају Месеца на њу“. У намери да на поставци „симулира“ стешњени простор летелица и „капсула“ у којима су први астронаути освајали васиону, на Малом Калемегдану су смештене четири изложбене целине: О Месецу и Земљи, О Месецу и Земљанима, Истраживања Месеца и Месец у нашим очима.
Месец има значајан утицај на биљни и животињски свет на Земљи, као и на бројне процесе у природи. Биолошки ритмови који прате Месечеве мене, цирклунарни ритмови, утичу на раст, размножавање, исхрану, кретање, оријентацију и понашање многих организама. Посетиоци изложбе могу да ступе у простор шуме, плаже, коралног гребена или кокпита лунарног модула, присете се врхунских уметничких дела инспирисаних Месецом или се укључе у потрагу за митовима и легендама који су вековима обележавали живот људских заједница широм планете.
На изложби се може сазнати и да научна истраживања указују да одговорност за утицај Месеца на људско понашање сноси мелатонин, хормон који код људи утиче на циклус сна и будног стања. Део изложбе посвећен је митологији и симболици Месеца у бројним цивилизацијама и културама кроз историју, као и улози Месеца у окултним наукама, езотерији или поп култури.
Међу експонатима на изложби „Пут на Месец“ најзначајнији су оригинални фрагменти Месечевог тла – лунарног базалта, застава СФРЈ коју је носила на Месец и вратила на Земљу посада Апола 17, реплика плакете коју је посада Апола 11 оставила на Месечевој површини 20. јула 1969, коју су астронаути Нил Армстронг, Мајкл Колинс и Едвин Олдрин поклонили председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу.
Посада Апола 11 је била у Београду 1969. године и за њих је организован пријем у Белом двору.
Ученицима се допала изложба, а посебно детаљно предавање о утицају Месеца на човека, биљни и животињски свет. Централна макета Месеца им је нарочито привукла пажњу и подстакла на истраживање о Месецу као небеском телу.

Ана Стојановић

Author

Zola