Наставнице српског језика Ана Стојановић и Ивана Марковић и библиотекарка Слађана Галушка организовале су за ученике петог разреда пројекат „Приказ књиге“. Пројекат је започео у октобру 2018. Поводом Месеца школских библиотека и Месеца књиге библиотекарка је са ученицима разговарала о књигама и значају читања, а затим су ученици говорили о својим омиљеним књигама. Ђаци су затим добили упутство за писање приказа и имали су задатак да напишу приказ омиљене књиге. На наредним часовима српског језика ђаци су читали приказе и анализирили их заједно са наставницама и библиотекарком, које су дале предлоге за побољшање радова.

Активности пројекта су повезане са програмом часова информатике – ученици су текст приказа у електронској форми, као ворд документ, слали библиотекару и наставници информатике.

Изабрани су најбољи радови и 28. децембра 2018. на заједничком часу сва четири одељења петог разреда проглашени су аутори најбољих приказа и они су награђени књигама. На том часу ученици су се подсетили активности пројекта и вредновали их. Рекли су да је било занимљиво да друговима препоручују књиге за читање и да су научили како се пише приказ. Предложили су да се организује такмичење и у другом полугодишту, али да ђаци пишу приказ на часу у школи и да се ти радови оцењују. Наставак пројекта, у складу са овим предлогом, следи у другом полугодшту.

 

Author

Zola