Тематска настава Сликовнице

Наставница Данијела Ардолић и библиотекарка Слађана Галушка су организовале часове тематске наставе Сликовнице у 1-1. Ученици су читали бајке Десанке Максимовић. Наставница и библиотекарка су са њима разговарале о три бајке: „Бајка о лабуду“, „Рак кројач“ и „Три патуљка“. На часовима српског језика ђаци су говорили о њиховом садржају, фантастичним елементима у њима и о порукама. Онда су подељени у три групе (за сваку бајку по једна група) и имали су задатак да поделе садржај бајке у целине и да сваку целину илуструју. Ученици су садржај поделили у целине и за сваку целину, уз помоћ наставника и библиотекара, осмислили текст, краћи у односу на оригинални текст. Цртали и бојили на часовима ликовне културе и слободних активности. Део активности је реализован у боравку, када је деци у изради задатака помагала наставница Николина Бацић.

Илустрације су скениране и од њих и припремљени текст су направљене сликовнице. Оне су постављени на веб страни пројекта Оштро Перце 2017/2018.
Други задатак за ученике је био да увежбају читање бајки. Најбољи читачи су читали текст сликовнице по улогама. Библиотекарка је снимила њихове гласове и тај снимак је послужио за израду аудио сликовница. Оне су постављене на Yоутубе:

https://youtu.be/UZ_XLLoz4JM,

https://youtu.be/FwfAPrdGie8,

https://youtu.be/0GYEYRTvx1c.

Сликовнице у 2-4

Ученици 2-4 су читали различите бајке и са наставницом Јеленом Маринковић и библиотекарком разговарали на часовима српског језика о њиховом садржају, фантастичним елементима и о порукама. Такође, добили су упутства за писање приказа. Онда су писали кратке приказе и илустровали бајке које им се највише свиђају. Затим су подељени у три групе и имали су задатак направе илустрације за једну од бајки и кратки текст уз сваки цртеж. Цртали су и бојили на часовима ликовне културе и слободних активности. Најбоље илустрације су настале за бајку „Чаробњак из Оза“ и од њих и припремљеног текста направљена је сликовница. Она је постављена на веб страни пројекта Оштро Перце 2017/2018.

Author

Rale