Као део сарадње школе и локалне заједнице, за ученике 3/1 организовани су часови у Библиотеци града Београда, одељењу „Растко“ на Врачару 18. јануара 2018. године – радионица „Од приче до филма“.
То је наставак активности које су реализоване у школи у сарадњи наставнице Бранкице Виторовић и библиотекарке Слађане Галушка. Библиотекарка је направила драматизацију народне приче „Свети Сава даје деци четири ока“, а ученици 3-1 су учили по улогама текст и илустровали га на часовима српског језика и ликовне културе. Текст је одабран у договору библиотекaра јавне и школске библиотеке из два разлога – због имена библиотеке и школе и због предстојеће школске славе.

У Библиотеци „Растко“ ђаке су дочекале библиотекарке Виолета Ђорђевић, Драгана Радуловић и Биљана Петровић. После приче о библиотеци, читању и књигама, деца су се представила стиховима и причама о Светом Сави које ће говорити на прослави Дана Светог Саве у школи.

У другом делу дружења трећаци су погледали неколико кратких филмова у којима су приказане различите приче кроз дечије приповедање и цртеже. Затим су говорили своју причу, а библиотекарке су их снимиле. Уследила је ликовна радионица: подељени у шест група ученици су правили колаже – илустрације драмског текста. Помагале су им библиотекарке и наставница. Од аудио записа и дечијих ликовних радова настао је филмић.

У разговору на крају часа деца су рекла да им се много допала радионица јер су глумили, смишљали како да представе причу и забављали се. Библиотекарке и наставница су похвалиле њихову глумачко умеће и креативност у ликовном изражавању. Деца су казала и да би волела да се организује још једна радионица и договор је да смисле неку своју причу и у библиотеци заједно направимо још један филм.

Author

Rale