Ученици 7-1 су писали кратке приказе представе „Путовање у средиште књиге“ коју су гледали 17. новембра 2017.у Омладинском позоришту „Дадов“.

Представа

Било је лепо и симпатично, али је за мало млађу публику него што смо ми. Интересантан је почетак, поздрав кондуктера воза и стварање утиска да смо на правој железничкој станици зато што ниједна представа, коју сам гледала, није имала сличан увод. Кроз путовање у свет четири књиге публика упознаје њихов садржај и главне јунаке. Уз представљање романа „Доктор Прокторова времепловна када“ видели смо и трејлер за филм снимљен по књизи и радије бих погледала филм, него читала књигу, јер ми се чини да је за млађи узраст. Волела бих да прочитам роман „Брат Вук“ јер ми се свиђају авантуристичке и узбудљиве књиге.

Нушићеву „Аутобиографију“ смо већ читали, а „Галеб Џонатан Ливингстон“ бих оставила за неку следећу годину.

Даница Арсенијевић 7-1

Путовање

На улазу у позориште дочекао нас је глумац, кондуктер, и увео у салу пуну дима као на железничкој станици, па смо се осећали као да смо ушли у воз.

Наша прва станица на позоришном путовању је била веома занимљива књига Бранислава Нушића „Аутобиографија“ са којом смо се већ упознали у шестом разреду. Два лика из ње, жељна путовања, повела су нас на пут у нове књиге. Стигли смо до Париза са јунацима романа Јуа Несбеа „Доктор Прокторова времепловна када“. Двоје деце путују у прошлост и помажу свом пријатељу Доктору Проктору да пронађе своју љубав из младости. Радо бисмо прочитали ову узбудљиву књигу. Још више бисмо желели да имамо времеплов. Онда бисмо могли да се вратимо у прошлост и исправимо неке грешке. Наставили смо путовање и сазнали да је јунаке књиге „Брат Вук“ задесила економска криза. То је тужна прича, али показује шта све може да деси у животу. Последња станица је била небо и тамо смо летели заједно са галебом Џонатаном који је желео да оствари све своје жеље, а највише да буде слободан.

Путовање нам се свидело, јер су нам јунаци показали да док читамо књиге, можемо да стигнемо свуда.

Ана Бојић, Дуња Стојиљковић, Лана Маринковић 7-1

Представа

Представа је оригинална, другачија од осталих пошто је у њој повезано путовање са књигама. Обично се драматизује једна књига и то је све. Најава путовања у средиште књиге, тј. кондуктерово појављивање је занимљиво. Као кроз неку врсту приказа путовали смо са јунацима четири књиге. Већ смо читали „Аутобиографију“, а „Доктор Прокторова времепловна када“ је за млађе читаоце. Најинтереснатнија нам је књига „Брат Вук“ и њу бисмо волели да прочитамо.

Идеја да се на овај начин представе књиге је добра. Читање књиге је увек путовање, јер са јунацима упознајемо пределе које, можда, никад не бисмо прошли.

Нађа Радовановић и Филип Олујић 7-1

Author

Rale