Učenici četvrtog razreda su 28. novembra 2019. posetili Dečiji kulturni centar Beograda gde je održan edukativn program „Srednjovekovni Beograd“. Program je sastavljen iz nekoliko celina i dao je đacima uvid u epohu despota Stefana Lazarevića. Likovi koje se pojavljuju u programu su istaknute srednjovekovne ličnosti, koje ispričaju svoju životnu priču ili utiske o životu u Srednjovekovnoj Srbiji ili o proputovanju kroz Srbiju tog vremena.

Učenici IV3 su pisali o tim ličnostima i toku programa.

 

 

Dočekala nas je Kneginja Milica i govorila o životu u Srbiji posle Kosovskog boja i objasnila nam kako se ukazuje čast gostima koji dolaze na dvor. Ispričala nam je priču o svojoj kćeri Oliveri.

Posetila nas je i grofica iz Venecije, žena vizantijskog cara Teodora, i pokazala nam kako se pleše u Veneciji.

Konstantin Filozof je govorio o tome kako je izgledala škola u srednjem veku. Pokazao nam je kako su učitelj kažnjavali đake i dozvolio nam da klečimo na kukuruzu.

Dvorski muzičar je svirao gajde i kaval (jednodelnu flautu).

Konjušar Manojlo je pričao o Despotu kao Prvom od svih Vitezova Reda Zmaja i viteškim turnirima, na kojima je pobeđivao, aonda i  o srpskom jeziku kao „pametnom jeziku“, gde reči tačno ukazuju na smisao, kao kod jahačke opreme – kolan, žvale, sedlo, uzde…

Na kraju je došao i Despot Stefan Lazarević, pozdravio je sve likove i nas, a onda je đacima dodelio povelje i proglasio nas Vitezovima znanja.