Put na Mesec

 

Učenici VI1 su 8. oktobra 2019. sa razrednim starešinom Anom Stojanović i bibliotekarkom Slađanom Galuškom posetili galeriju Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu. Grupa učenika je imala zadatak da u vezi sa školskim projektom „Mesec i ja“ napravi prikaz izložbe „Put na Mesec“, postavljene povodom obeležavanja 50 godina od odlaska čoveka na Mesec.
Autor izložbe Miloš Jović kaže da je ovaj svemirski jubilej „iskoristio da ispriča priču o Zemlji i uticaju Meseca na nju“. U nameri da na postavci „simulira“ stešnjeni prostor letelica i „kapsula“ u kojima su prvi astronauti osvajali vasionu, na Malom Kalemegdanu su smeštene četiri izložbene celine: O Mesecu i Zemlji, O Mesecu i Zemljanima, Istraživanja Meseca i Mesec u našim očima.
Mesec ima značajan uticaj na biljni i životinjski svet na Zemlji, kao i na brojne procese u prirodi. Biološki ritmovi koji prate Mesečeve mene, cirklunarni ritmovi, utiču na rast, razmnožavanje, ishranu, kretanje, orijentaciju i ponašanje mnogih organizama. Posetioci izložbe mogu da stupe u prostor šume, plaže, koralnog grebena ili kokpita lunarnog modula, prisete se vrhunskih umetničkih dela inspirisanih Mesecom ili se uključe u potragu za mitovima i legendama koji su vekovima obeležavali život ljudskih zajednica širom planete.
Na izložbi se može saznati i da naučna istraživanja ukazuju da odgovornost za uticaj Meseca na ljudsko ponašanje snosi melatonin, hormon koji kod ljudi utiče na ciklus sna i budnog stanja. Deo izložbe posvećen je mitologiji i simbolici Meseca u brojnim civilizacijama i kulturama kroz istoriju, kao i ulozi Meseca u okultnim naukama, ezoteriji ili pop kulturi. 
Među eksponatima na izložbi „Put na Mesec“ najznačajniji su originalni fragmenti Mesečevog tla – lunarnog bazalta, zastava SFRJ koju je nosila na Mesec i vratila na Zemlju posada Apola 17, replika plakete koju je posada Apola 11 ostavila na Mesečevoj površini 20. jula 1969, koju su astronauti Nil Armstrong, Majkl Kolins i Edvin Oldrin poklonili predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu. 
Posada Apola 11 je bila u Beogradu 1969. godine i za njih je organizovan prijem u Belom dvoru.
Učenicima se dopala izložba, a posebno detaljno predavanje o uticaju Meseca na čoveka, biljni i životinjski svet. Centralna maketa Meseca im je naročito privukla pažnju i podstakla na istraživanje o Mesecu kao nebeskom telu. 
Ana Stojanović