Mesec i ja 

 

Javni čas na kom su prikazani tok i produkti projekta „Mesec i ja“ održan je u svečanoj sali 15. oktobra 2019. Času su prisustvovali učenici svih odeljenja petog razreda, nastavnici Maja Anđelković Šeguljev, Slađana Tomić, Nikola Jovčić i Ana Stojanović. Čas su organizovale nastavnica srpskog jezika Dragana Janjić i bibliotekarka Slađana Galuška.

U projektu su učestvovali učenici petog razreda i učenici VI1. Učenici petog razreda su čitali priče „Pohod na Mjesec“ Branka Ćopića i „Bajka o dečaku i Mesecu“ Stevana Raičkovića i narodne mitološke pesme. Crtali su ilustracije tih dela na časovima likovne kulture.
Učenici V3 i V4 su pravili mape uma za pojedine pojmove iz pesme „Vila zida grad“ i priče „Pohod na Mjesec“. O iskustvu sa tog časa govorilo je nekoliko učenika. Radovi nastali na času predstavljeni su na blogu Svetlost u srcu.

Kroz aktivnosti projekta učenici V1 i V2 su tumačili književnoumetnička dela koja su čitali, a zatim su ova dela tematski i motivski povezana sa obeležavanjem pedeset godina od odlaska čoveka na Mesec. Učenici su dobili zadatke da kroz različite forme predstave dela koja su čitali, kao i da pronađu informacije i zanimljivosti o Mesecu kao nebeskom telu i o Misiji „Apolo“.

Učenici VI1 su čitali „Bajku o dečaku i Mesecu“ Stevana Raičkovića i pisali prikaz priče, posetili su izložbu „Put na Mesec“ u Prirodnjačkom muzeju, koja je otvorena u julu 2019. povodom obeležavanja pedeset godina od odlaska čoveka na Mesec, i pravili panoe i prezentacije na temu Meseca.

Tok i produkti projekta predstavljeni su na strani Mesec i ja.

 

Učenici V1 i V2 su na javnom času predstavili tekstove na temu Meseca, kao i PP prezentaciju o Mesecu kao nebeskom telu. Posebno je bilo zanimljivo videti kako su učenici osmislili nastavak „Bajke o dečaku i Mesecu“ Stevana Raičkovića - kroz video snimak prikazali su šta je bilo sa piscem nakon 50 godina. Kroz kviz radilo se i utvrđivanje priče „Pohod na Mjesec“ Branka Ćopića. Pažnju učenicima su privikli i prilog o simulaciji leta „Apolo 11“ i kratak i smešan film o vanzemaljcima i odlasku na Mesec.
U završnom delu časa učenici VI1 govorili su o postavci na temu Meseca u galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu.

Učenici su ocenili čas veoma uspešnim i pohvalili su autore priloga. Organizatori su pozvali publiku da pogleda sve đačke radove i kvizove postavljene na posebnoj veb strani projekta.

Ana Stojanović i Slađana Galuška