U poseti Narodnoj banci

 

U okviru projekta „Finansijsko opismenjavanje učenika“učenici odeljenja II-4 sa učiteljicom Ivanom Milošević posetili su izložbeni prostor Narodne banke Srbije, u utorak 10.9.2019. godine.

Tom prilikom učenici su se upoznali sa istorijom novca i dinara, pojmom i ulogom centralne banke, značajem štednje, kao i kako prepoznati falsifikovani novac.

Učenici su odgledali film edukativnog karaktera o nastanku prve banke u Srbiji, a zatim je svako dobio novčanicu sa svojim likom.

Ivana Milošević

 

U poseti Narodnoj banci

Moje odeljenje II-4 je sa učiteljicom Ivanom bilo u poseti Narodnoj banci Srbije 10. septembra 2019. Imali smo čast da se upoznamo sa osnovnim zadacima Narodne banke, da steknemo znanja o novcu i štednji, falsifikovanju načinima plaćanja, vidljivim i nevidljivim  zaštitama koje se koriste u izradi novčanica.

Gospođa Vida Tomašević je bila divna i provela nas je kroz prostor banke. Pored eksponata koje smo videli, a neke i dodirnuli, pogledali smo i film o istoriji srpskog novca. Na kraju smo svi dobili predivan poklon – novčanicu sa našim likom od 1884 dinara. Taj broj predstavlja godinu osnivanja  Narodne banke Srbije.

Napustili smo banku svih banaka presrećni i puni utisaka, sa mnogo novih informacija i poklonom koji će nas podsećati na ovaj dan i sve što smo videli i doživeli.

Miljana Vulević II-4