Pričam ti priču

 

Projekat „Pričam ti priču“ realizovale su nastavnica srpskog jezika Dragana Janjić i bibliotekarka Slađana Galuška sa učenicima VI5 od aprila do juna 2019. Aktivnosti su se odvijale na časovima srpskog jezika i građanskog vaspitanja i u školskoj biblioteci, kao i na nekoliko časova likovne kulture, veronauke i tehnike i tehnologije. 

Projekat je započeo radionicama u Biblioteci grada Beograda pod nazivom „Put knjige“. U razgovoru sa Slađanom Ilić, urednikom u Zavodu za udžbenike, đaci su prvo učili o istoriji knjiga i biblioteka, od pisanja na glinenim pločicama i pergamentu do knjiga u elektronskom obliku, kao i o važnosti čuvanja knjiga i postojanja biblioteka. U drugoj temi govorilo se o putu knjige od pisca do čitaoca i o poslovima različitih učesnika u stvaranju jedne knjige, kao što su urednik, lektor, ilustrator, izdavač, štampar itd. 
 


Svakog dana deo druženja je bio posvećen veštini pisanja književnog dela. Učenici su dobili kratka uputstva za pisanje realističkih, avanturističkih, detektivskih, fantastičnih i naučno fantastičnih priča. Narednih dana doneli su svoja dela i svi zajedno ih analizirali. Uz komentare, slušaoci su dali i predloge za poboljšanje priča. Jedna radionica je održana na času srpskog jezika u školi – tada su učenici čitali novonapisane priče i dobili savete za doradu i poboljšanje svojih dela. 
U nastavku projekta nastavnica srpskog jezika i bibliotekarka su sa učenicima razgovarale o elementima bajke, pa je sledeći zadatak za đake bio da se ogledaju u stvaranju bajki. Dogovoreno je da će konačni produkt projekta biti knjiga, zbirka priča i bajki, i učenici su dobili uloge pisca, ilustratora, urednika. 
Na časovima likovne kulture su crtali ilustracije za napisane tekstove, a na časovima tehnike i tehnologije su pravili korice za knjige i naslovnu stranu buduće knjige, tj. zbirke priča i bajki. 
 
Deo buduće knjige predstavljen je tokom javnog časa kojim je obeležen Svetski dan knjige i autorskih prava 23. aprila 2019. Učenici VI5 su pročitali nekoliko priča i bajki i pokazali učenicima VI1, VI2 i VI4, koji su bili u publici, i likovne radove – ilustracije priča, pano za projekat i velike korice knjige. 

Pepeljuga u 21. veku

U okviru projekta održano je takmičenje u pisanju bajki za učenike četvrtog i šestog razreda 28. maja 2019. Tema je bila „Pepeljuga u 21. veku“. Zadatak učenika je bio da iskoriste osnovne motive poznate bajke i napišu novu koja se dešava u današnje vreme. 
Takmičilo se osamnaest učenika, a pobednci su izabrani u dve kategorije.
Među učenicima četvrtog razreda najuspešniji su bili Aleksej Šepetkovski, Ema Stamenković, Marina Ivanović i Marina Milojković, a među učenicima šestog razreda Amaja Menendez Đurić, Nikola Radulović, Lazar Živojinović i Anja Stojanović. Nagrađeni su i autori najboljih priča u prvom delu projekta: Milica Vlaškalić, Marija Kuzmanović, Nikola Radulović i Dušan Vučković. 
 

Učenici su izradili elektronske verzije radova, nekoliko njih su uređivali tekstove, kao pravi urednici. 
Najbolji radovi nastali tokom projekta objavljeni su kao zbirka priča pod nazivom „Pričam ti priču“ na veb strani školske biblioteke
Slađana Galuška