Svetski dan knjige

 

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležen je u našoj školii 23. aprila 2019. javnim časom za učenike šestog razreda. Ovaj dan se obeležava u celom svetu od 1995. kako bi se promovisalo čitanje, objavljivanje knjiga i zaštita autorskih prava. Ovogodišnja tema obeležavanja je „Otvori knjige! Otvori um!“, te je dogovoreno da se na javnom času predstavi književno stvaralaštvo učenika naše škole.

Učenici VI5 učestvuju u realizaciji projekta „Pričam ti priču“ čije se aktivnosti odvijaju na časovima srpskog jezika, građanskog vaspitanja i tehnike i tehnologije i u školskoj biblioteci. U okviru projekta đaci su se upoznali sa putem knjige od pisca do čitalaca i sami se oprobali u pisanju različitih vrsta priča i crtanju ilustracija za njih.

Oni su osmislili čas kome su prisutvovali učenici VI1, VI2 i VI4 i na kom su pročitali nekoliko svojih priča i pokazali velike korice za knjige i pano sa ilustracijama. Gosti su im bili i troje đaka četvrtog razreda koji su se predstavili pesmom, pričom i tekstom o Beogradu.

Na kraju časa nastavnica Dragana Janjić i bibliotekarka Slađana Galuška su pozvale sve prisutne učenike da pišu i objavljuju svoje radove u školskom listu i najavile su školsko takmičenje u pisanju bajki koje će se održati u maju 2019.

Slađana Galuška