Gradovi Srbije

 

Nastavnice Marija Vujović i Dragana Zlatić i bibliotekarka Slađana Galuška organizovale su časove projektne nastave „Učenje je zabava“ tokom novembra i decembra 2018. i januara 2019. Učenici IV2 i IV3 su učili o elementima komunikacije, o verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, o pismenosti (čitalačkoj, informacionoj, medijskoj, digitalnoj) i medijima koje koriste za komunikaciju.

Deo aktivnosti je projekat „Gradovi Srbije“ - na časovima prirode i društva, srpskog jezika, likovne kulture, slobodnih aktivnosti i muzičke kulture učenici su pronalazili informacije u vezi sa pojedinim gradovima Srbije i izrađivali prezentacije i panoe na kojima su predstavljali osnovne odlike gradova i zanimljivosti u vezi sa njima. Koristili su računare koje su dobili prošle školske godine i razvijali informacionu, medijsku i digitalnu pismenost.

U januaru su održana dva zajednička časa oba odeljenja na kojima su učenici IV3 drugovima iz IV2 pokazali kako su uradili zadatke i vežbali javni nastup.

Za zimski raspust učenici su imali dva zadatka: da na osnovu prikupljenih informacja o gradovima napišu informativni tekst i da napišu književni tekst u vezi sa omiljenim gradom.

Tok i produkti projekta prikazani su na javnom času u svečanoj sali, 8. marta 2019. Đaci IV2 i IV3 su predstavili najzanimljivije informacije u vezi sa nekoliko gradova Srbije učenicima ostala tri odeljanja četvrtog razreda. Času su prisustvovale učiteljice svih odeljenja, bibliotekar i pedagog škole.

Na kraju časa učesnici i gledaoci programa su vrednovali projekat. Učesnici su govorili o načinu rada i rekli da su saznali mnogo novih informacija o gradovima, naučili da prave prezentacije i uvežbavali javni nastup. Gledaoci su kazali da im se svideo čas, da su naučili nešto novo i predložili da se tokom drugog polugodišta u njihovim odeljenjima organizuju slični projekti u kojima bi teme bili umetnost i sport.

Slađana Galuška