Na krilima knjige

 

Na javnom času, održanom 7. marta 2019. godine, učenici VI5 su predstavili tok i produkte projekta „Na krilima knjige“. Času su prisustvovali učenici VI2 i VI4, nastavnice Dragana Janjić, Jelena Vukičević Radoičić, Olivera Filipović, Nataša Tomić i Bojana Vesković, bibliotekarka Slađana Galuška i pedagog Tatjana Perišić.

U organizaciji projekta koji je trajao od oktobra do decembra 2018. godine učestvovali su Dragana Janjić, nastavnik srpskog jezika, Slađana Galuška, bibliotekar, Predrag Mladenović, veroučitelj, Nataša Tomić i Bojana Vesković, nastavnice tehnike i tehnologije.

Aktivnosti su započele obradom romana „Moj deka je bio trešnja“. Učenici su analizirali roman, razgovarali o doživljajima junaka, prepoznavali pojedine situacije iz sveta knjige u svom životu, otkrivali poruke i pisali prikaze.
Jedan od zadataka je bio i da osmisle pitanja za sve junake knjige i odgovore koji bi oni dali. Na osnovu interesovanja učenika, određeni su učesnici emisije, voditelj i šest likova koji će biti njeni gosti. Uz pomoć nastavnice srpskog jezika i bibliotekarke odabrana su pitanja i odgovori. Đaci su televizijsku emisiju nazvali Na krilima knjige i osim razgovora sa likovima, pripremili su reklame i nagradnu igru za gledaoce. Nekoliko devojčica je napravilo plakat za emisiju.

Javni čas je započeo predstavljanjem toka projekta - na časovima srpskog jezika, građanskog vaspitanja i veronauke je tumačen sadržaj romana, na časovima tehnike i tehnologije đaci su u programima Envisionar i Gugl Skečap crtali seosko domaćinstvo na temu „Moj deka je bio trešnja“, na časovima informatike i računarstva razgovarali su o izradi različitih medijskih poruka za određenu publiku i sa određenom namerom.

U drugom delu časa učenici su predstavili roman „Moj deka je bio trešnja“ kroz prikaz, intervjue i reklame, tj. televizijsku emisiju.

U završnom delu časa učenici i nastavnici su vrednovali uspešnost časa. Gostiima se ideja dopala i pohvalili su celokupni tok projekta. Izvođači su rekli da je rad na projektu bio veoma zanimljiv i poučan i da će osmisliti i napraviti još jedan u drugom polugodištu.

Slađana Galuška