Svetosavska priredba 2019.

 

Školska slava ove godine proslavljena je u duhu mira i radosti. Miris tamjana, svečani ambijent i mila lica učenika doprinela su da naš praznik postane nezaboravan.

Svetosavski program je otvoren svečanim obredom rezanja kolača, nakon čega je usledio govor dobrodošlice direktora škole.

Program, čiji je glavni organizator nastavnica srpskog jezika Ana Stojanović, sadržao je muzički, dramski i recitatorski deo. U muzičkom delu programa učestvovali su učenici od petog do sedmog razreda. Hor, koji vodi nastavnica Biljana Bulović Marić, pevao je nekoliko pesama: „Himna Svetom Savi“, „Molitva“, „Mala svetosavska molitva“,  „Na Svetog Savu“, „Rastku Svetom Savi recimo hvala“, „To je bila školska slava“. Učenica Katarina Necić VI-2 otpevala je rusku duhovnu pesmu uz muzičku pratnju Filipa Olujića i Andree Bojović,VIII-1.

Ove godine Srbija obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, istorijski trenutak kada su srpska crkva i država dobile samostalnost. U to ime govorila je Tamara Milić VI-2 o odlasku Svetog Save u Nikeju. Putovanja Svetog Save ove godine bila su glavni motiv priredbe, te je nakon Tamarinog govora usledila kratka predstava „Putovanja Svetog Save“, koju su izveli učenici V-1: Vera Kiprijanović, Miloš Sudar, Dušan Talić, Đorđe Vidić i učenici VIII-2: Mihailo Matović i Luka Obradović. Ovom predstavom uspeli smo da se vratimo u srednji vek i makar na trenutak osetimo duh nekadašnjeg vremena. O tome kuda se sve Sveti Sava kretao govorili su nam učenici Lazar Joksimović VIII-1 i Danica Maksimović VIII-1, dok smo na video-bimu pratili putanju njegovog kretanja.

Sveti Sava je bio inspiracija i za narodne pevače, a to smo osetili u recitovanju narodne epske pesme „Sveti Savo“ koju nam je predstavila Ana Krišto V-3.

Na kraju programa učenici VIII-3 (Nađa, Jana, Nina i Marko), nama dobro poznati voditelji programa,zahvalili su nastavnicima koji su učestvovali u pripremi svetosavske priredbe: nastavnici muzičke kulture Biljani Bulović Marić, nastavnici srpskog jezika Ani Stojanović, nastavnicima istorije Vladu Marijanu i Pavlu Pavloviću i nastavnici ruskog jezika Jeleni Vukičević Radoičić.

Ana Stojanović, nastavnica srpskog jezika