Projekat Koreni mog Beograda

 

Nastavnica Gorica Ivanović je sa učenicima I-2 realizovala projekat „Koreni mog Beograda“ tokom septembra i oktobra 2018. U septembru su đaci razgovarali o događajima iz prošlosti svoje porodice i crtali porodično stablo. U oktobru su učili o Prvom svetskom ratu. Bili su u Narodnoj biblioteci Srbije i Biblioteci grada Beograda, odeljenju „Rastko“ na Vračaru 10. oktobra i slušali priču o hrabrim borcima koji su odbranili Srbiju i Beograd. Gledali su 15. oktobra film „Moj deda superheroj“ o osmogodišnjem dečaku koji se pridružio vojsci.

Uz pomoć nastavnice deca su napravila nastavno sredstvo Igra pamćenja – plastificirali su fotografije spomen obeležja iz Prvog svetskog rata koja se nalaze u Beogradu. Čitali su o njihovm značaju i kroz igru pamćenja učili o istoriji Beograda. Učenici su posetili izložbu fotografija i ličnih stvari vojnika Prvog svetskog rata u holu RTS-a 17. oktobra.

Radionica za učenike i roditelje „Izrada ordenja“ održana je 24. oktobra. Deca su na časovima likovne kulture crtala idejno rešenje, a tokom radionice su od različitih materijala i uz pomoć roditelja izradili ordenje, koje je kasnije izloženo u holu škole.

Od 15. septembra do 1. novembra pripremana je predstava „Oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu“. Nastavnica je napisala scenario u kome je svaki učenik imao ulogu, deca su naučila tekst i vežbala za javni nastup tokom časova redovne nastave i u boravku.

Produkti projekta su predstavljeni 1. novembra 2018. na dan kada je pre sto godina oslobođen Beograd u Prvom svetskom ratu.
Za vreme prvog školskog časa učenici ostala tri odeljenja prvog razreda su razgledali ordenje i nastavna sredstva za igru pamćenja. Zatim je izvedena predstava u svečanoj sali. Đaci I-2 obučeni u kostime sa početka 20. veka govorili su i pevali pred svojim drugarima, koji su bili oduševljeni dešavanjem na sceni. Bio je to prvi javni nastup đaka prvaka i prvi veliki aplauz.

Gorica Ivanović