Olimpijada iz ruskog jezika

 
Tradicionalna 6. NIS Olimpijada iz ruskog jezika, koja je održana 27. maja 2018. u Novom Sadu, okupila je veliki broj đaka sedmih i osmih razreda, srednjoškolaca, ali i studenata iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Cilj ovog takmičenja je popularizacija ruskog jezika i popravljanje njegovog statusa u školama u Srbiji i regionu. Početnu ideju Ruskog centra u Gimnaziji „J. J. Zmaj“ u Novom Sadu o organizovanju ovakve vrste takmičenja i manifestacije, svesrdno je podržala kompanija NIS, a zatim je iza nje stalo i Slavističko društvo Srbije. Ovu ideju i manifestaciju je podržalo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
 
Takmičari su bili podeljeni u pet kategorija i svoje znanje su morali da pokažu kroz četiri nivoa. Odlično sam završila treći nivo, međutim nisam imala dovoljan broj poena da pređem u četvrti nivo za koji su se plasirala samo tri najuspešnija učenika od nas 73. Dodeljena mi je Zahvalnica za učešće na Olimpijadi i brojni pokloni. Za učesnike i mentore je organizovana poseta Muzeju Naftne industrije Srbije u kom smo videli veoma lepu postavku.
Učešće na Olimpijadi je za mene veoma važno kao stimulacija za još temeljnije pripreme za dalja takmičenja i proširivanje znanja iz ruskog jezika.
Zahvalna sam organizatorima za mogućnost da razvijam ljubav ka Rusiji i ruskom jeziku, kulturi i tradiciji i da budem okružena drugarima sa istim interesovanjima. 
 
Aleksandra Mosurović VII1