Dan škole 2017/2018.

 

Naša škola postoji 166 godina, a mi se svake godine trudimo da uspehom, vrednim radom i sjajnim rezultatima u mnogim disciplinama opravdamo njeno ime.

Svečanu priredbu otvorio je hor „Himnom Svetom Savi“, nakon čega je usledila uvodna i pozdravna reč direktora škole Mihajla Rakonjca. Direktor je poželeo svim gostima dobrodošlicu, pozivajući ih na svečani ručak nakon priredbe.

Program je obuhvatio nekoliko tačaka u čijoj pripremi su učestvovali nastavnik muzičke kulture Biljana Bulović Marić, nastavnici srpskog jezika – Maja Anđelković Šeguljev i Ana Stojanović, nastavnik istorije Vlado Marijan, nastavnica francuskog jezika Olivera Filipović, nastavnik engleskog jezika Marina Luković i Julija Danilović, rukovodilac Ruskog dečijeg kulturnog kluba. Program su vodili učenici VII3: Nina Lemić, Nađa Knežević, Marko Macura i Jana Tomašević. Oni su zahvalili svim nastavnicima i učenicima koji su doprineli realizaciji programa.

Muzički deo priredbe organizovala je nastavnik muzičke kulture Biljana Bulović Marić. Đaci su otpevali nekoliko pesama: „Mala svetosavska molitva“, „Pesma o pesmi“, „Mostovi“; hor je pevao i na ruskom jeziku, a prilikom izvođenja pesme kao solista nastupila je učenica VII1 Aleksandra Mosurović. Osim na ruskom, ove godine smo imali priliku da uživamo i u pevanju na francuskom jeziku, pri čemu se istakla grupa pevača i solista Lav Uljanov, V2.

 

Istorijski uvod

Neophodno je istaći značaj spaljivanja moštiju Svetog Save, ali i objasniti kako je došlo do toga. O motivima i istorijskim okolnostima pod kojima se desio ovaj događaj govorila je učenica VII2 Sofija Gagić, koja je osvojila prvo mesto na gradskom takmičenju iz istorije.

U književno stvaralaštvo uveo nas je učenik Boris Ilić, V2, (treće mesto na opštinskom takmičenju iz recitovanja), koji je svojom snažnom i uverljivom recitacijom „Živela Ana“ oduševio publiku.

Naši učenici su se potrudili da pokažu da umeju i da budu duhoviti, u čemu su i uspeli izvedbom šaljive predstave „Dan škole“. Predstavu su izveli učenici VII2: Mihailo Matović, Miloš Uskoković, Luka Obradović, Anja Ristić i Una Radović.

Veliku pažnju publike zaokupili su i članovi Ruskog dečijeg kulturnog kluba koji su izveli rusku narodnu igru. Uz muziku i ples, očarani lepotom pokreta, izmestili smo se u svet umetnosti. Priredba je završena horskim izvođenjem pesme na engleskom jeziku, „Under the sea“, opominjući nas da idemo putem Svetog Save, a to je put međunarodnih veza, put ljubavi, razumevanja i podrške.

 

Ana Stojanović