Radionica „Prikaz knjige“

 

U Biblioteci grada Beograda, odeljenju „Rastko“ na Vračaru održana je 29. januara 2018. radionica za učenike V-5 naše škole na temu „Prikaz knjige“.

Ona je organizovana kao nastavak aktivnosti realizovanih u školi. O pisanju prikaza đaci su učili tokom decembra 2017. i januara 2018. na časovima srpskog jezika i na časovima bibliotekara. Upoznati su i sa programom projekata za podsticanje čitanja „Čitam, pa šta?“ i „Oštro Perce“, čitali su dela iz programa i počeli da rade zadatke - prikaze i ilustracije.

Radionica je započela razgovorom o biblioteci, knjigama i čitanju. Bibliotekarke Biblioteke grada Beograda Dragana Radulovići Biljana Petrovićsu predstavile rad dečijeg odeljenja „Rastko“, a zatim govorile o romanima iz projekta „Čitam, pa šta?“, elementima prikaza i najčešćim greškama koje deca prave u prikazivanju književnog dela.

U drugom delu nastavnica Dragana Janjić i školska bibliotekarka Slađana Galuška su rekle da su đaci čitali roman „Hajduci“ i da je nekoliko njih kroz timski rad izradilo i prikaz i ilustraciju romana. Jedna učenica je pročitala prikaz, koji je u diskusiji ocenjen kao dobar, a đaci su dodali i da je prava preporuka za čitanje i oni koji još nisu čitali ovaj roman, sada su poželeli da ga pročitaju.

Treći deo radionice protekao je u kazivanju učenika o knjigama koje čitaju, o tome zašto im se sviđaju i zašto ne i koje bi delove izmenili, kakva osećanja izazivaju u njima i kako im je žao kada se završi neka zanimljiva knjiga koja bi voleli da duže čitaju. Nastavnica i bibliotekarke su pohvalile kreativnost đaka i dale im zadatak da osmisle nastavak svojih omiljenih književnih dela i napišu ih u formi kratke priče. Te će tekstove čitati na časovima u školi, a potom i na novoj radionici u Biblioteci.

Na kraju časa deca su zaključila da je čitanje knjiga zabavno, kao i razgovor o njima, i da će češće dolaziti u gradsku biblioteku i pronaći nove knjige za čitanje.

 

Slađana Galuška