Svetosavska priredba

 

Prilikom organizovanja priredbi trudimo se da uvek u potpunosti zaokupimo pažnju naših gostiju, nastavnika i učenika. Ove godine, čini se, bili smo sasvim uspešni.

Svetosavsku svečanu priredbu, 27. januara 2018. godine, nakon obreda lomljenja kolača i poučne besede sveštenika, otvorili su učenici izvodeći „Himnu Svetom Savi“. Direktor škole, Mihajlo Rakonjac, pozdravio je prisutne i čestitao školsku slavu.

Program je obuhvatao nekoliko tačaka, u čijoj realizaciji su učestvovali nastavnici: nastavnik muzičke kulture mr Biljana Bulović Marić, nastavnici srpskog jezika – mr Maja Anđelković Šeguljev, Ana Stojanović, Dragana Janjić i nastavnik ruskog jezika Natalija Lončar.

Muzički deo priredbe organizovala je mr Biljana Bulović Marić. Učenici su otpevali nekoliko pesama: „Na Svetoga Savu“, „Rastku Svetom Savi recimo hvala“, „Mala svetosavska molitva“, „Sveti Sava na Golgoti“, „Ovo je Srbija“ i „To je bila školska slava“. Prilikom izvođenja pesme „Mala svetsavska molitva“ čuli smo i učenicu Taru Laban, koja je nastupila kao solista, čime je ova pesma dobila posebnu notu.

O značaju Svetog Save kao državotvorca, biografa, diplomate i učitelja govorila je učenica Katarina Pajić VI-2 u literarnom radu „Sveti Sava svome rodu“, čiji je autor učenica Vanja Jović VII-1. Time nas je iznova vratila na Svetog Savu kao centralnu ličnost naše kulture i istorije.

Na priredbi smo imali priliku da uživamo i u pesmi „Sveti Sava“ Vojislava Ilića koju je predstavila Ana Macura V-3, osećajući pritom iskrenu i čistu želju Svetog Save za odlaskom u duhovni život.

Veliku pažnju gledalaca zaokupili su učenici VII-2 koji su izveli kratku predstavu „Uzmi sve što Bog ti pruža“: Anđela Stevović u ulozi pripovedača, Luka Obradović i Đorđe Milić u ulozi monaha i Mihailo Matović u ulozi Rastka Nemanjića. Učenici su se potrudili da nam verodostojno prikažu iskušenja na koja je nailazio mladi Rastko, ali i da nam dokažu kako je njegov odabir ipak sreća duše, a ne sreća tela.

U ime srpsko-ruskih veza, to jest u znak sećanja na ruskog monaha koji je Rastka Nemanjića uputio u manastir Pantelejmon, učenica Katarina Necić V-1 je otpevala rusku narodnu pesmu i svojim umilnim glasom osvojila veliku pažnju publike.

Svetosavska priredba završena je mišlju o ljubavi: učenica Nina Lemić VII-3 izgovorila je „Prvu poslanicu apostola Pavla Korinćanima“, podsećajući nas na tri najvažnija načela: nadu, veru i nadasve ljubav.

Zahvaljujemo svim nastavnicima i učenicima koji su učestvovali u organizovanju školske slave, a do iduće godine ostajmo sa porukama koje nam Sveti Sava šalje: humanost, razumevanje, pravednost prema sebi i drugima.

 

Ana Stojanović