Kviz u biblioteci

 

U Biblioteci grada Beograda, u odeljenju na Vračaru, organizuju se tokom januara 2018. radionice za učenike drugog razreda naše škole.

Prva radionica je održana 11. januara. Učenici II-2, učiteljica Ivana Grković i bibliotekarka Slađana Galuška bili su gosti Biblioteke „Rastko“ gde su ih dočekale bibliotekarke Violeta Đorđević i Goca Krgović. Druženje je započelo pričom o biblioteci, čitanju i knjigama. Zatim je Maja Enis, direktorka Izdavačke kuće Encobook i autorka knjiga iz edicije „Putovanje kroz znanje“, predstavila nekoliko neobičnih kviz knjiga. Njihove strane su kartice sa pitanjima i odgovorima, obrađuju različite teme i namenjene su deci uzrasta od 6do 12 godina.

Usledio je pravi kviz u biblioteci. Učenici su podeljeni u četiri grupe i prvi zadatak je bio da smisle ime grupe, a imena su napisana na papiru i postavljena na panou. Zatim su izvlačili kartice sa pitanjima i odgovarali. Za svaki tačan odgovor dobijali su jedan poen. Ako bi odgovorili netačno, đaci bi čitali tačan odgovor na poleđeni kartice, a često se o nekom pojmu razgovaralo i dodatno da bi se potpuno objasnilo ono što deca ne znaju. Posle pet krugova, dve su grupe imale četiri poena, a dve – pet. Zbog nerešenog rezultata, održano je i finale u kome su uspešnije ekipe odgovarale na još dva dodatna pitanja što je bilo dovoljno da jedna pobedi. Njeni članovi su nagrađeni aplauzom. Majaje poklonila školskoj biblioteci jednu kviz knjigu – „Tačno netačno 1“.

U drugom delu radionice, đaci su se predstavili domaćinima. Oni su poneli literarne i likovne radove na temu proslave Nove godine i Božića koje su stvarali za vreme raspusta. Crteži su postavljeni na pano i napravljena je mala izložba. Nekoliko učenika je pročitalo svoje sastave. Deca su dobila mnogo pohvala za svoje radove i od drugara i od bibliotekara i učiteljice.

Učenici su rekli da im se radionica dopala, da su se igrali i nešto novo naučili kroz kviz i imali su priliku da pokažu kako lepo pišu i crtaju. Domaćini su pozvali đake da nastave druženje i u drugom polugodištu.

 

Učenici II-1 i učitelj Milivoje Lukić učestvovali su u drugoj radionici 12. januara.

Prvi deo aktivnosti se odvijao u čitaonici odeljenja za odrasle „Petar Kočić“. Domaćini su pripremili posebno iznenađenje za decu – onlajn nadmetanje u znanju. Kviz pitanja su urađena u programu Kahoot, a na pitanja se odgovaralo korišćenjem mobilnih telefona. Đaci su podeljeni u grupe i svaka je grupa dobila još jednog člana – bibliotekarku. Prvo su smislili imena grupa, a bibliotekarke su koristeći aplikaciju na mobilnom telefonu, prijavljive svoju grupu za onlajn kviz i takmičenje je moglo da počne. Ređalo se 20 pitanja sa višestrukim izborom, a za osvajanje poena bilo je važno, osim tačnog odgovora, biti i brži od drugih. Deca su bila oduševljena igrom, trudila se da što pre kažu odgovor i radovala se novim poenima svoje ekipe.

Drugi deo radionice bio je posvećen predstavljanju projekta za podsticanje čitanja „Čitam, pa šta?“ Dragana Radulović je predstavila propozicije programa i knjige koje čitaju učenici drugog razreda. Ona je govorila i o načinu na koji se piše prikaz knjiga i koji su njegovi elementi i kako treba da se osmisli ilustracija. Dogovoreno je da u školi na nekoliko časova deca uz pomoć školske bibliotekarke pročitaju zajedno knjigu „Lota pravi lom“ i o njoj razgovaraju, a da zatim pišu prikaze i crtaju.

U takmičarskom duhu protekao i treći deo druženja. Kao i prethodnog dana,organizovan je kviz uz kartice iz jedne od kviz knjiga. Pobednik je proglašen nakon pet krugova i članovi grupe su dobili aplauz drugara. Izdavačka kuća Enco Book je poklonila jednu kviz knjigu.

U razgovoru o toku radionice deca su rekla da je bilo veoma zanimljivo – družili su se, igrali i učili na nov način. Voleli bi da se slične aktivnosti ponovo organizju i u drugom polugodištu.

U trećoj radionici 15. januara. učestvovali su učenici II-4 i učiteljica Jelena Marinković. Radionica je započela kvizom sa karticama. Zatim su se đaci predstavilisvojimcrtežimai sastavimana temu proslave praznikai na najbolji način pokazali da su kreativni.

U nastavku,bibliotekarka Biljana Petrović je govorila o projektu „Čitam, pa šta?“ i o tome kako se piše prikaz knjige. Slađana Galuška je predstavila zbirku priča „Lota pravi lom“ i pročitala je nekoliko strana sa početka prve priče da bi se deca upoznala sa junacima knjige. Razgovarala je sa decom o sadržaju pročitanog teksta i elementima budućeg prikaza. U školi će na nekoliko časova zajedno pročitati knjigu „Lota pravi lom“, a onda će pisati o njoj i ilustrovati je.

Na kraju druženja đaci su rekli da im se dopala radionica, da su naučili šta znače neke reči i da im je posebno interesantno bilo što su slušali priču o Loti. Domaćini su obećali da će novih radionica biti na proleće.

 

Slađana Galuška