Priča i film

 

Kao deo saradnje škole i lokalne zajednice, za učenike III-1 organizovani su časovi u Biblioteci grada Beograda, odeljenju „Rastko“ na Vračaru 18. januara 2018. godine – radionica „Od priče do filma“.

To je nastavak aktivnosti koje su realizovane u školi u saradnji nastavnice Brankice Vitorović i bibliotekarke Slađane Galuška. Bibliotekarka je napravila dramatizaciju narodne priče „Sveti Sava daje deci četiri oka“, a učenici III-1 su učili po ulogama tekst i ilustrovali ga na časovima srpskog jezika i likovne kulture. Tekst je odabran u dogovoru bibliotekra javne i školske biblioteke iz dva razloga – zbog imena biblioteke i škole i zbog predstojeće školske slave.

U Biblioteci „Rastko“ đake su dočekale bibliotekarke Violeta Đorđević, Dragana Radulović i Biljana Petrović. Posle priče o biblioteci, čitanju i knjigama, deca su se predstavila stihovima i pričama o Svetom Savi koje će govoriti na proslavi Dana Svetog Save u školi.

U drugom delu druženja trećaci su pogledali nekoliko kratkih filmova u kojima su prikazane različite priče kroz dečije pripovedanje i crteže. Zatim su govorili svoju priču, a bibliotekarke su ih snimile. Usledila je likovna radionica: podeljeni u šest grupa učenici su pravili kolaže – ilustracije dramskog teksta. Pomagale su im bibliotekarke i nastavnica.

Od audio zapisa i dečijih likovnih radova nastao je filmić. Možete ga pogledati na adresi https://youtu.be/7_eRuYlhxNw.

U razgovoru na kraju časa deca su rekla da im se mnogo dopala radionica jer su glumili, smišljali kako da predstave priču i zabavljali se. Bibliotekarke i nastavnica su pohvalile njihovu glumačko umeće i kreativnost u likovnom izražavanju. Deca su kazala i da bi volela da se organizuje još jedna radionica i dogovor je da smisle neku svoju priču i u biblioteci zajedno napravimo još jedan film.

 

Slađana Galuška