Putovanje u središte knjige

 

Peti festival književnosti i ilustracije za decu „Krokodokodil“ održava se od 17. novembra do 7. decembra 2017. Ove godine festival, čiji je cilj odgajanje nove čitalačke publike, obrađuje temu putovanja i sticanja iskustva kroz putovanje u književnom stvaralaštvu. Započeo je 17. novembra multimedijalnom predstavom „Putovanje u središte knjige“ u Omladinskom pozorištu „Dadov“ kojoj su prisustvovali učenici VII-1 naše škole, nastavnica srpskog jezika Dragana Janjić i bibliotekar Slađana Galuška.

Uz pomoć ilustracija Boba Živkovića, Ane Petrović, Bobana Savića Getoa i Antonia Žorža Gonsalveša, ova predstava vodi gledaoce kroz četiri knjige: Nušićevu „Autobiografiju“, i romane „Doktor Proktorova vremeplovna kada“ Jua Nesbea, „Brat Vuk“ Karle Maje de Almeida i „Galeb Džonatan Livingston“ Ričarda Baha.

Predstavljamo utiske učenika o predstavi.

 

Slađana Galuška

 

 

Predstava

Bilo je lepo i simpatično, ali je za malo mlađu publiku nego što smo mi. Interesantan je početak, pozdrav konduktera voza i stvaranje utiska da smo na pravoj železničkoj stanici zato što nijedna predstava, koju sam gledala, nije imala sličan uvod. Kroz putovanje u svet četiri knjige publika upoznaje njihov sadržaj i glavne junake. Uz predstavljanje romana „Doktor Proktorova vremeplovna kada“ videli smo i trejler za film snimljen po knjizi i radije bih pogledala film, nego čitala knjigu, jer mi se čini da je za mlađi uzrast. Volela bih da pročitam roman „Brat Vuk“ jer mi se sviđaju avanturističke i uzbudljive knjige.

Nušićevu „Autobiografiju“ smo već čitali, a „Galeb Džonatan Livingston“ bih ostavila za neku sledeću godinu.

 

Danica Arsenijević VII-1

 

Putovanje

Na ulazu u pozorište dočekao nas je glumac, kondukter, i uveo u salu punu dima kao na železničkoj stanici, pa smo se osećali kao da smo ušli u voz.

Naša prva stanica na pozorišnom putovanju je bila veoma zanimljiva knjiga Branislava Nušića „Autobiografija“ sa kojom smo se već upoznali u šestom razredu. Dva lika iz nje, željna putovanja, povela su nas na put u nove knjige. Stigli smo do Pariza sa junacima romana Jua Nesbea „Doktor Proktorova vremeplovna kada“. Dvoje dece putuju u prošlost i pomažu svom prijatelju Doktoru Proktoru da pronađe svoju ljubav iz mladosti. Rado bismo pročitali ovu uzbudljivu knjigu. Još više bismo želeli da imamo vremeplov. Onda bismo mogli da se vratimo u prošlost i ispravimo neke greške. Nastavili smo putovanje i saznali da je junake knjige „Brat Vuk“ zadesila ekonomska kriza. To je tužna priča, ali pokazuje šta sve može da desi u životu. Poslednja stanica je bila nebo i tamo smo leteli zajedno sa galebom Džonatanom koji je želeo da ostvari sve svoje želje, a najviše da bude slobodan.

Putovanje nam se svidelo, jer su nam junaci pokazali da dok čitamo knjige, možemo da stignemo svuda.

 

Ana Bojić, Dunja Stojiljković, Lana Marinković VII-1

 

Predstava

Predstava je originalna, drugačija od ostalih pošto je u njoj povezano putovanje sa knjigama. Obično se dramatizuje jedna knjiga i to je sve. Najava putovanja u središte knjige, tj. kondukterovo pojavljivanje je zanimljivo. Kao kroz neku vrstu prikaza putovali smo sa junacima četiri knjige. Već smo čitali „Autobiografiju“, a „Doktor Proktorova vremeplovna kada“ je za mlađe čitaoce. Najinteresnatnija nam je knjiga „Brat Vuk“ i nju bismo voleli da pročitamo.

Ideja da se na ovaj način predstave knjige je dobra. Čitanje knjige je uvek putovanje, jer sa junacima upoznajemo predele koje, možda, nikad ne bismo prošli.

 

Nađa Radovanović i Filip Olujić VII-1