Radost Evrope u Osnovnoj školi „Sveti Sava“

 

Gala koncertom „Svečani susret dece Evrope“, 5. oktobra 2017. godine zvanično je završen 48. Međunarodni festival „Radost Evrope“. To je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečijeg stvaralaštva u Srbiji, ustanovljena 1969. godine povodom Svetskog dana deteta. Osnivač i pokrovitelj je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent Dečiji kulturni centar Beograd.

Slogan ovogodišnjeg susreta „Svako dete ima krila“, inspirisanim je stihovima poznatog pesnika Miroslava Mike Antića, a tokom šest dana družila su se deca iz Beograda i 17 zemalja učesnica, iz Evrope, ali i Kine i Azerbejdžana.

Osnovna škola „Sveti Sava“ je već godinama uključena u ovu manifestaciju kao škola domaćin deci iz jedne države učesnice, a koordinator aktivnosti je učiteljica Gorica Ivanović. Gosti su ove godine bile devojčice iz Slovenije a njihovi domaćini učenici četvrtog razreda: Đurđa Torbica, Mia Ranđić, Isidora Milanović, Eva Đurić, Srna Prodanović i Andrija Pirec, IV-2, Ana Krišto, Dora Spasić i Jana Nađ, IV-3, i Tamara Ranković, IV-4.

Gosti iz Slovenije, deset devojčica iz Baletske grupe „Zvončica“ i dva nastavnika, stigli su 1. oktobra u Beograd uveče. U školi su ih dočekali domaćini, deca i roditelji, i direktor škole Mihajlo Rakonjac koji im je poželeo dobrodošlicu. Posle kraćeg druženja i zakuske naši đaci i njihovi roditelji preuzeli su drugare i odveli ih kućama da se odmore.

U ponedeljak, 2. oktobra svi učesnici su se skupili na Trgu Republike i prošetali u karnevalskoj povorci duž Knez Mihailove ulice do Kalemegdana, gde je svečano otvorena manifestacija.

U utorak, 3. oktobra učesnici manifestacije su bili gosti gradonačelnika Beograda, a zatim su se družili sa domaćinima na sportskim terenima na Adi Ciganliji.

U sredu su organizovani koncerti „Susreti prijateljstva“, jedom od njih su prisustvovali učenici IV-2 i domaćini iz IV-3 i IV-4 i pratili program dece iz sedam država. Među njima su bili i gosti iz Slovenije koji su posle koncerta izveli program i u našoj školi za učenike prvog i drugog razreda. Nakon programa gosti su obišli školu, a deca su otišla na ručak u školsku trpezariju.

U Sava Centru je 5. oktobra održan „Svečani susret dece Evrope“, gala koncert na kome su svi učesnici predstavili kulturno nasleđe svojih država kroz raznovrsni scenski nastup, igru i ples. Srbiju je predstavljao Gimnastički klub „Ritam“.

Narednog dana, 6. oktobra, okupili su se ponovo gosti i domaćini. Direktor škole je gostima uručio pokolone, knjige i rukotvorine naših đaka nastale u projektu „Preduzetništvo“. Deca i nastavnici su razmenili brojeve mobilnih telefona, imejl adrese, adrese na skajpu i viberu i dogovorili se da nastave druženje. Zatim su domaćini ispratili goste na put u Sloveniju.

 

Slađana Galuška