Poseta Muzeju srpske diplomatije

 

U sredu, 13. septembra 2017. godine u okviru nastave prirode i društva, odeljenje IV-2 sa učiteljicom Goricom Ivanović posetilo je Ministarstvo spoljnih poslova i obišlo Muzej srpske diplomatije.

Mi smoprva generacija učenika Osnovne škole „Sveti Sava“ koja je imala priliku da obiđe ovaj muzej i razgleda njegove eksponate, što je izuzetni događaj, sa obzirom da onnije otvoren za javnost.

Za nas je bila pripremljena prezentacija o pravilima diplomatije. Čuli smo mnogo zanimljivih stvari o državnim simbolima Republike Srbije, u kojim prilikama se koristi Veliki i Mali grb, Državna i Narodna zastava, kao i kako izgleda ceremonija prilikom poseta predsednika i ministara stranih država – od dočeka sa vojnim počastima do rasporeda sedenja za stolom tokom sastanaka.

U Muzeju se čuvaju eksponati i važni dokumenti, nastali od početka XIX veka do danas. Posebno zanimljivi su razni mirovni sporazumi iz prošlosti sa velikim voštanim pečatima, kao i telegram kojim je Austrougarska objavila rat Kraljevini Srbiji 1914. godine.

Videli smo i kako su izgledale diplomatske uniforme, kao i neke lične predmete Ive Andrića, našeg jedinog nobelovca i istaknutog diplomate između dva svetska rata.

Ova poseta će sigurno svima ostati u dugom i lepom sećanju.

 

Nađa Stefanović IV-2