OŠ Sveti Sava - Beograd - Vračar - Poseta izložbi cveća u parku Manjež

Poseta izložbi cveća u parku Manjež

 

U okviru aktivnosti biološke sekcije učenici petog i sedmog razreda su sa nastavnicom Vesnom Surčinski Mikovilović išli na izložbu cveća u park Manjež,12. septembra 2017.

Tamo smo videli mnoge vrste biljaka. Među njima su bile i veoma neobične mesožderke, a o njima su nam izlagači ispričali zanimljivu priču. Jedna vrsta živi na tresetu gde nema dovoljno azota i zato mora da lovi insekte kako bi nadoknadila taj nedostatak. Videli smo i animaciju koja prikazuje sletanje insekta na list i kako se on nakon toga zatvara. Druga vrsta mesožderki izgleda kao bokal ili čašica, a na njenom dnu su sokovi za varenje. Na obodu se nalaze mirišljavi sokovi kojima se insekti hrane. Ti sokovi služe kao mamac i taj deo biljke sadrži sluz koja je klizava. Kada insekt sleti na sluz, on sklizne i padne na dno čašice. Ove biljke uzimaju samo onoliko dodatne hrane (insekata) koliko im je neophodno. Kada nakupe dovoljno hrane, zatvaraju poklopac i počinje varenje. Videli smo i brojne vrste aromatičnih biljaka, na primer: nanu, peršun, majčinu dušicu, origano, ruzmarin, lavandu, bosiljak… Bio je izložen i lovor, drvenasta začinska biljka. Razgledali smo i egzotične biljke kao što su različite palme, limun, pomorandža, banana itd. Pažnju nam je privukla i patuljasta pomorandža. Nastavnica nam je pokazala lijander, koji je veoma lepa ukrasna biljka i odlična za dekoraciju, ali je veoma otrovna. Raznovrsni četinari, većinom tuje, ali i jele, smrče i borovi, činili su izložbu još lepšom. Neki od nas su kupili male kaktuse kako bi dekorisali svoje sobe.

Ovaj čas je bio drugačiji od onih u školi, interesantan i veoma koristan zato što učenici mogu bolje i lakše da nauče kroz očiglednu nastavu. Mogli smo uživo da vidimo veliki broj raznovrsnih biljaka koje ne možemo videti svakog dana.

 

Mina Jakovljević, Danica Arsenijević i Nađa Radovanović, učenice VII-1