OŠ Sveti Sava - Beograd - Vračar - Dan Sibira

Dan Sibira u Beogradu

 

Ruski dom u Beogradu i Dom dečjeg stvaralaštva iz Sibira organizovali su od 4. do 6. septembra 2017. program povodom obeležavanja Dana znanja. Dom dečjeg stvaralaštva dobitnik je prestižnih ruskih priznanja na različitim festivalima i konkursima posvećenim dečjem stvaralaštvu.

Deo ovog programa je realizovan 5. septembra u našoj školi pod nazivom „Dan Sibira u Beogradu“. Đaci od prvog do četvrtog razreda su prvo odgledali predstavu „Hej! Zdravo!“ u kojoj su glumila deca uzrasta od 6 do 15 godina, autora Sergeja Kozlova, u režiji scenografa pozorišnog studija „Globus“ Natalije Slizevske i pedagoga Doma dečjeg stvaralaštva Nadežde Pankove. Mališani su uživali u događajima glavnih junaka - ježića, zeke, mede i veselog vuka i glasno pratili njihove pokrete.

U nastavku su prikazani animirani filmovi čiji su tvorci deca. Teme su bili posvećene drugarstvu, ljubavi, čuvanju okoline. Za kraj Vokalni studio je pripremio muzičko-književni program pod nazivom „Sibirski kraj“, kroz koji je publika imala priliku da čuje savremene i narodne ruske pesme. Deca, recitatori, deklamovala su stihove ruskih i sovjetskih pesnika.

Publici se svideo program i organizatori su obećali da će tokom godine biti i drugih sličnih dešavanja.

 

Julija Danilović

 

 

Dan Sibira u Ruskom domu

 

Povodom Dana znanja Dom dečijeg stvaralaštva i Ruski dom organizovali su program „Dan Sibira u Beogradu“.

Učenici OŠ „Sveti Sava“, koji pored redovnih časova ruskog jezika imaju dodatno obrazovanje o Rusiji u okviru Ruskog kluba Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, a u pratnji nastavnice ruskog jezika Natalije Lončar, posetili su Ruski dom 6. septembra i na trenutak osetili Sibir kroz pesmu, glumu, recitaciju i umetnička dela.

Prisustvovali smo otvaranju izložbe slika i fotografija sibirskog umetnika Andreja Slizevskog, koje su nastale posle putovanja po svetim mestima Rusije, kao i portreta i pejzaža Bajkala.

U okviru pozorišnog programa „Od Čehova do Nušića“ gledali smo tri pozorišne minijature: „Jubilej“ i „Hirurgija“ Antona Pavloviča Čehova i „Kod advokata“ Branislava Nušića.

Vokalni studio iz Sibira nam je priredio muzičko književni program pod nazivom „Sibirski kraj“ u okviru kog smo čuli savremene i narodne ruske pesme i uživali u stihovima poznatih ruskih i sovjetskih pesnika.

Ne samo da smo uživali i osetili Sibir u srcu Beograda, već smo te večeri imali priliku i da burnim aplauzima pozdravimo rusku kulturu sa Dalekog istoka koja se ni u čemu ne razlikuje od ruske kulturne baštine koja dolazi iz velegrada kao što su Moskva, Sankt Peterburg itd.

Iako su naši gosti došli iz malog grada Bogotol u kom ima oko 20 000 stanovnika, pokazali su da se u njemu mnogo pažnje posvećuje kulturi i radu s decom, koja su kao izvođači većeg dela programa predstavila svoje talente.

Kulturni projekat „Bogotol-Sibir-Balkan“ nastavlja put od Ruskog doma do Višegrada, Andrićgrada i Banja Luke, kulturno zbratimljujući narod Sibira i narod Balkana, a mi ih čekamo do nekih novih premijera i želimo skoriji povratak na Balkan.

 

Aleksandra Mosurović VII-1