OŠ Sveti Sava - Beograd - Vračar - Svetski dan kosmonautike

Svetski dan kosmonautike

 

Članovi Ruskog dečijeg kulturnog kluba naše škole, koji radi u okviru Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, organizovali su 11. aprila 2017. program za obeležavanje Svetskog dana kosmonautike, 12. aprila.

Oni su u svečanoj sali učenicima četvtog razreda predstavili priče o osnivačima sovjetskog svemirskog programa Konstantinu Ciolkovskom i Sergeju Korolevu i dostignućima ruske kosmonautike: prvom veštačkom Zemljinom satelitu i lansiranju životinja (psi Lajka, Belka i Strelka) u kosmos. Priče o podvizima Jurija Gagarina, prvog kosmonauta u Zemljinoj orbiti, praćene su arhivskim snimkom lansiranja svemirske letelice „Vostok-1“,12. aprila 1961. godine, sa kosmodroma „Bajkonur“i Gagarinovim prvim izveštajem iz kosmosa. Ukazom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a iz1962. godine, 12. april postaje Dan kosmonautike, aod 1968. godine taj praznik dobija međunarodno priznanje posle ustanovljenja Svetskog dana avijacije ikosmonautike.

Usledili su i video snimci sa priprema za let Valentine Terješkove 1963. i njena reportaža iz orbite, a zatim i video snimci izlaza Alekseja Leonova u otvoreni svemir 1965. Sa velikim interesovanjem deca su slušala priče o svim teškoćama i problemama sa kojima su sreli prve kosmonauti i o tragičnoj smrti Jurija Gagarina, ali i proslavi 80. rođendana Valentine Terješkove 6. marta ove godine, i obeležavanju 50 godina od izlaska u otvoreni svemir Alekseja Leonova. Imali su priliku i da pođu na virtuelni obilazak Muzeja Kosmonautike u Moskvi. Najviše im se dopao prilog o životu savremenih kosmonauta na međunarodnoj svemirskoj stanici, a posebno o hrani i načinu na koji se konzumira u svemiru.

 

Julija Danilović,

rukovodilac Ruskog dečijeg kulturnog kluba