Koncert u Ruskom domu

 

Treći godišnji gala koncert škola Beograda u kojima se uči ruski jezik održan je 16. decembra 2016. pod nazivom „Pameću Rusija neshvatljiva...“(Умом Россию не понять...), što je stih iz čuvene pesme Fjodora Tjučeva.

Velika sala Ruskog doma u Beogradu je bila prepuna, slobodnih mesta nije bilo ni na balkonu, a mnogi gledaoci su pratili koncert stojeći. Broj učesnika je značajno povećan ove godine, bilo je dece iz 23 škole, a interesantno je što su učestvovali i đaci u čijim školama se ne uči ruski jezik! To govori da interesovanje za ruski jezik raste, pa ga treba podržavati i češće organizovati slične događaje.

Našu školu su predstavljali članovi Ruskog kluba, a najviše je bilo najmlađih. Hor učenika drugog razreda je pevao najpoznatiju rusku dečiju novogodišnju pesmicu „В лесу родилась ёлочка“ koju zna svaki Rus od malih nogu. Blizanci Teodora i Ognjen Mišić su dramatizovali tekst koji govori o tome zašto meda spava preko zime. Dok je Tea pevala, Ogi je u kostimu malog mede šetao pozornicom i publici pantomimom dočaravao stihove. Šestaci Mihailo Matović i Luka Obradović, uz pratnju Une Radović, ove godine su se prerušili u pilote i bili veoma šarmantni, pa su dobili veliki aplauz za izvođenje pesme „Потому что мы пилоты“. Svi naši đaci oduševili su prisutne originalnim repertoarom i ruskim izgovorom za čistu peticu.

Na kraju koncerta nastavnici škola učesnica, kao i rukovodilac Ruskog kluba naše škole Julija Danilović, dobili su počasne diplome. Deca su već počela da razmišljaju o programu za narednu godinu i krenula su u potragu za interesantnim pesmama.

Ruski klub poziva sve učenike koji žele da se upoznaju sa kulturom Rusije i vole da pevaju, igraju i glume, da nam se pridruže!

 

Julija Danilović,

rukovodilac Ruskog dečijeg kulturnog kluba