Jedan sjajan seminar u izvanrednom okruženju

 

Početak nove školske godine obično podrazumeva mnogo posla za nastavnike. Ipak, ne mora biti toliko naporno. Kako podstaći nastavnike, obezbediti im odmor, druženje, učenje, usavršavanje, zabavu, a sve to istovremeno? Ne znate? Ipak, direktor naše škole zna.

Divan sunčani vikend  provelo je četrdeset nastavnika i nenastavnog osoblja Osnovne škole „Sveti Sava“ i jedna koleginica iz škole „Svetozar Marković“ na izletu koji je organizovao naš direktor Dejan Stanković, a realizovala agencija „Via Tours“. Tačno u sedam sati ujutru 28. avgusta smestilili smo se u crveni autobus „Niš-ekspresa“ i krenuli put istočne Srbije.

Proverili smo smeštaj za učenike na rekreativnoj nastavi na Grzi i na licu mesta se uverili u kvalitet soba i prostor koji se nudi učenicima. Zatim smo se popeli (kako ko, prednjačila je nastavnica fizike, mr Nataša Stanić) do izvora same reke. Odatle vam šaljemo izvanredne fotografije.

Mati Nina, sićušna i stidljiva, sve nas je očarala svojim iskrenim i srdačnim govorom u manastiru Koporin. Poklonili smo se senima despota Stefana Lazarevića, podsetili se beskonačne snage bratske ljubavi u „Slovu ljubve“, umili se svetom vodom  i pod jakim utiskom u autobusu ćutali gotovo ceo sat.

Soko Banja, hotel „Zdravljak“, termalni bazen, svečana večera,  nasmejane kolege, ples –  bolje nego u bilo kom  wellness centru.  Obišli smo restoran „Pećina“, izvor Hajduk Veljka i Čučuk Stane, Milošev konak, amam u kojem je snimana „Zona Zamfirova“, uživali u ruži vetrova, dobrom raspoloženju.

Sutradan ujutru – seminar „Timski rad = uspešna škola“ (797). Kvalitetan seminar držali su ozbiljni stručnjaci. Još jedna Nina, predavač, učiteljica, nastavnik, direktor, odličan i iskren govornik, kroz  demonstrativno – heurističku metodu i praktičan rad objašnjava suštinu svoje maksime. Timski rad – da, saradnja, podsticaj, podrška, pregovor, dogovor. Sve je to izuzetno važno i mislim da je veoma prisutno medju nama, nastavnicima ove škole.

Bazen, ručak i memorijalna Crkva oficira Rajevskog. Sećate li se ovog lika iz „Ane Karenjine“? Ako se ne sećate, knjigu u ruke! Treba je pročitati više puta.

Povratak ispunjen razgovorom, smehom i optimizmom obećava srećan početak nove školske godine. Srećna vam nova školska godina!

 

Autor: Mr Maja Andjelković Šeguljev

 

FOTOGRAFIJE sa seminara