Sajam, knjige i rokenrol

 

Na Beogradskom sajmu se od 23. do 30. oktobra 2016. godine održava 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga, pod sloganom „Knjige u ruke“, a zemlja počasni gost je Islamska Republika Iran.

Fokus ovogodišnjeg programa je usmeren na aktuelne teme proistekle iz domaće izdavačke produkcije i jubileje evropske i srpske istorije i kulture: 400 godina od smrti Šekspira i Servantesa, 100 godina od smrti Petra Kočića,120 godina od pojave romana „Hajduk Stanko“, sećanjе na godišnjicu osnivanja Jasenovca i početka genocida nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu. Školski dan biće u četvrtak 27. oktobra.

Učenici naše škole posećuju sajam, kupuju knjige i čitaju ih. O tome svedoče rezultati ankete sprovedene u školskoj biblioteci. Učenici osmog razreda, stalni posetioci biblioteke, odgovarali su na dva pitanja: „Zašto treba čitati knjige?“ i „Zašto treba ići na sajam knjiga?“. Najčešći odgоvori su bili da knjige treba čitati radi zabave, opšte kulture i obrazovanja, da bi se proširio rečnik i stekla nova znanja. Ali, intеresantana su ova razmišljanja: „Da bi se proširio rečnik, kako moja mama kaže, ipak mislim da treba čitati bez posebnog razloga.“ „Knjige treba čitati zato što su zanimljive i zato što volim da ih čitam.“ Na sajam odlaze zato što je izbor knjiga veći nego u knjižari, zato što mogu da kupe nova izdanja i to po nižim cenama, da se upoznaju sa piscima i zato što ima zanimljivih predavanja.

Povodom Meseca školskih biblioteka i Meseca knjiga i zbog interesovanja dece za knjige i čitanje, školski bibliotekari ogranizuju Mali sajam knjiga u holu škole 20. oktobra 2016. godine na kome će učenici biti izlagači i posetioci. Mogu da donesu svoje knjige koje su pročitali i razmene za neke druge vredne naslove. Pozivamo ih i da deo knjiga poklone školskoj biblioteci.

Ovog oktobra Švedska akademija nauka proglasila je Boba Dilana, američkog pesnika i kantautora, za dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2016. uz objašnjenje da je Dilan doneo nov poetski izraz u okviru američke tradicije pesama. U obrazloženju se navodi da je Bob Dilan veliki pesnik i da njegove pesme mogu, ne samo da se čitaju nezavisno od muzike, već je preporučljivo upoznati ih i na taj način. Pesnik je upoređen sa pesnicima antičke Grčke, kao što su Homer i Sapfo, i tradicijom u kojoj su pesnički tekstovi bili namenjeni slušanju i izvođenju, a često su ih pratili muzički instrumenti.

I dok traju polemike da li je ovogodišnja nagrada zaslužena ili ne, za sve ljubitelje rokenrola ona nije samo priznanje jednom pesniku, nego i potvrda da je rokenrol ozbiljna umetnost.

U školskoj biblioteci nema knjiga Boba Dilana, ali će đaci za vreme odmora uživati u slušanju njegovih kompozicija. Onda će moći da se pohvale da su „čitali“ nobelovca, ali i pevali, a oni nadareniji za muziku moći će i da sviraju uz omiljene stihove. Verujem da će se tako razvijati interesovanje učenika za poeziju i da će je više čitati.

Radi zabave, učenja i razvijanja kreativnosti, slušajte Boba Dilana, čitajte knjige i posetite sajam knjiga, prvo u školi, a zatim i na Beogradskom sajmu.

 

Plakat za Mali sajam knjiga u školi pogledajte ovde.

 

Slađana Galuška