Oktobar - Mesec školskih biblioteka

 

Međunarodno udruženje školskih bibliotekara (International Association of School Librarianship – IASL) od oktobra 1999. godine obeležava Dan školskih biblioteka (poslednji ponedeljak u oktobru), svake godine sa drugačijom temom oko koje se organizuju aktivnosti proslave.

Od 2008. godine Međunarodni dan školskih biblioteka počinje da se obeležava kao Mesec školskih biblioteka (International School Library Month – ISLM). Tako je omogućeno da bibliotekari širom sveta izaberu najbolje vreme (jedan dan, nedelju ili čak ceo mesec) u okviru svojih aktivnosti da bi ukazali na važnost školskih biblioteka, svake godine u vezi sa jednom temom.

Ove godine tema obeležavanja je Naučite da odgonetnete svoj svet (Learn to Decode Your World).

Društvo školskih bibliotekara Srbije povodom Meseca školskih biblioteka organizuje skup bibliotekara i dodeljuje nagradu najboljem školskom bibliotekaru za prethodnu školsku godinu. Od 2011. godine svakog oktobra počinje i nova sezona projekta Društva Oštro Perce.

Mesec školskih biblioteka se obeležava u školskoj biblioteci tokom oktobra i novembra, a deo aktivnosti se organizuje zajedno sa javnom bibliotekom u okviru Meseca knjige.

Aktivnosti za obeležavanje Meseca školskih biblioteka u školi treba da ukažu školskoj i široj javnosti na važnu ulogu školske biblioteke i školskog bibliotekara u ostvarivanju ciljeva obrazovanja i vaspitanja. Zato je važno promovisati sve aktivnosti na veb strani škole, posebno postignuća dece u radu sa školskim bibliotekarom.

U našoj školi se povodom Mesecа školskih biblioteka organizuju brojne aktivnosti. Sa učenicima se razgovara o važnosti knjiga i čitanja i organizuje se Mali sajam u holu škole. Počela je da radi novinarska sekcija, časovi se održavaju sredom posle šestog časa u školskoj biblioteci. Učenici će, uz pomoć bibliotekara, praktično primenjivati znanje u vezi sa pisanjem vesti, članaka, izveštaja i intervjua.

Slađana Galuška, školski bibliotekar, održala je zajedničke časove sa nastavnicima razredne nastave u četvrtom razredu za razvijanje informacione i medijske pismenosti učenika kroz izradu raznovrsnih medijskih poruka: pesama, priča, prikaza, izveštaja, ilustracija. Rezultat su prikazi predstave i ilustracije učenika IV-1, izveštaji učenika IV-2, IV-4 i IV-5 i literarno i likovno stvaralaštvo učenice IV-4 Nine Žunić.

Krajem oktobra počinje realizacija projekta Oštro Perce u saradnji nastavnika razredne nastave, nastavnika srpskog jezika i bibliotekara.

Dogovorena je i saradnja sa Bibliotekom grada Beograda u zajedničkoj organizaciji pojedinih elemenata projekata Čitam, pa šta? i Oštro Perce.

U novembru će učenicima biti predstavljen elektronski nastavni materijal iz projekta Oštro Perce koji će im pomoći u izradi zadataka.

Pred nama je zanimljiva i radna jesen.

 

Program projekta Oštro Perce možete pogledati na veb strani Super učenje.

 

Radovi učenika četvrtog razreda već su deo priloga na veb strani škole.

Pesme i ilustracije Nine Žunić predstavljene su u dokumentu Pesme.

 

Slađana Galuška