Dragi đaci, nastavnici i bibliotekari, 

Na ovoj strani ćete pronaći:

- primere dobre prakse u saradnji bibliotekara i nastavnika: časove projektne i interdisciplinarne nastave i veb strane na kojima su prezentovani dečiji radovi nastali tokom tih časova, 

- lekcije za učenike u vezi sa knjigama, čitanjem i pismenošću,

- tekstove za nastavnike i bibliotekare u vezi sa razvijanjem informacione i medijske pismenosti kod učenika.

 

Slađana Galuška,

vaša bibliotekarka 

 

Školski projekti

 

Kad porastem, biću

Nastavnica Ivana Milošević i bibliotekarka Slađana Galuška organizovale su za učenike II4 časove projektne nastave „Kad porastem, biću...“ od novembra 2019. do januara 2020. godine.
Kroz aktivnosti projekta učenici su učili o različitim zanimanjima ljudi i razmišljali o zanimanjima kojima bi voleli da se bave kad porastu.
Aktivnosti i produkti projekta su predstavljeni na posebnim stranama u okviru digitalnog odeljenjskog časopisa Čarolije vragolije.

 

Mesec i ja

Časovi projektne nastave „Mesec i ja“ organizovani su za učenike petog i šestog razreda u septembru i oktobru 2019.
Kroz aktivnosti projekta učenici V1 i V2 su tumačili književnoumetnička dela „Pohod na Mjesec“ Branka Ćopića i „Bajka o dečaku i Mesecu“ Stevana Raičkovića, a zatim su ova dela tematski i motivski povezana  sa obeležavanjem 50 godina od odlaska čoveka na Mesec. Učenici su dobili zadatke da kroz različite forme predstave dela koja su čitali, kao i da pronađu  informacije i zanimljivosti o Mesecu kao nebeskom telu i o Misiji „Apolo“. Tok i produkti projekta predstavljeni su na strani Mesec i ja

Aktivnosti projekta nastavnica i bibliotekarka su predstavile kroz rad za konkurs „Digitalni čas 2019/2020“ čime su promovisana potignuća učenika i nastavnika. Rad pod nazivom Mesec i ja osvojio je prvo mesto.

 

 

Komunikacija, pismenost i mediji

Časove projektne i tematske nastave „Komunikacija, pismenost i mediji“ realizovali su nastavnice Dragana Janjić i Nataša Tomić, veroučitelj Predrag Mladenović i bibliotekarka Slađana Galuška sa učenicima VIII1 tokom septembra i oktobra 2018. Povezani su sadržaji više nastavnih predmeta: srpskog jezika, tehničkog i informatičkog obrazovanja, građanskog vaspitanja i veronauke. Više o toku projekta pročitajte u tekstu Komunikacija, pismenost i mediji
Radovi učenika su na Jutjubu: Verbalna komunikacija, Neverbalna komunikacija, Pisana komunikacijaInternet i komunikacija, Komunikacija i pismenost.

 

Na krilima knjige

Časovi projektne nastave „Na krilima knjige“ relizovani su sa učenicima VI5 od oktobra do decembra 2018. godine. Organizatori su bili Dragana Janjić, nastavnik srpskog jezika, Slađana Galuška, bibliotekar, Predrag Mladenović, veroučitelj, Nataša Tomić i Bojana Vesković, nastavnice tehnike i tehnologije. Tok projekta je predstavljen u tekstu Na krilima knjige i u istoimenoj prezentaciji. Scenario emisije je u tekstu Moj deka je bio trešnja.
Aktivnosti projekta su predstavljene kroz rad za konkurs „Čas za ugled“ 5 čime su promovisana potignuća učenika i nastavnika. Rad pod nazivom Na krilima knjige osvojio je treće mesto.

 

 

Prikaz knjige

Tok i produkti projekta u prvom polugodištu 2018/2019. prikazani su u tekstu Prikaz knjige.
Aktivnosti u nastavku projekta i dečiji radovi predstavljeni su u tekstu Agi i Ema.

 

Pričam ti priču

Tok i produkti projekta su prikazani u tekstu Projekat „Pričam ti priču“. Najbolji literarni i likovni radovi nastali tokom projekta objavljeni su kao zbirka priča pod nazivom Pričam ti priču.
Predstavljamo u vdeo formi tri priče: Priča o svakodnevnim predmetima, Potraga za lekovitim napitkom i Avantura Arčibalda i Grofa.

 

Nekad i sad i Biblioterapija

Tok i produkti projekta „Nekad i sad“ su prikazani u tekstu Nekad i sad.

O biblioterapiji i istoimenom projketu više možete pročitati u tekstu Biblioterapija.

 

Učenje je zabava

Nastavnice Marija Vujović i Dragana Zlatić i bibliotekarka Slađana Galuška organizovale su časove projektne nastave „Učenje je zabava“ tokom novembra i decembra 2018. i januara 2019. Učenici IV2 i IV3 su učili o elementima komunikacije, o verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, o pismenosti (čitalačkoj, informacionoj, medijskoj, digitalnoj) i medijima koje koriste za komunikaciju.

Deo aktivnosti je bio projekat „Gradovi Srbije“. Osnovna ideja je bila da se poveže gradivo prirode i društva sa pričom o informativnim i književnim tekstovima, komunikacijom i medijima. Tok projektа je predstavljen u dokumentima Učenje je zabava Gradovi. Predstavljamo tekstove O gradovima i prezentacije koje su napravili učenici IV3 za tri grada: Kragujevac, Užice i Suboticu.

 

Pejzaži

Odeljenjski projekat Pejzaži, realizovan je tokom oktobra i novembra 2017. sa učenicima VII1.
Nastavnica srpskog jezika Dragana Janjić i bibliotekark
a Slađana Galuška pripremile su nastavni materijal i predstavile učenicima model istraživačkog učenja BIG6 i koncepte medijske pismenosti i uputile ih na pretraživanje e-izvora informacija radi rešavanja zadataka u projektu PejzažiNastavni materijal je postavljen na veb sajtu kreiranom za ovaj projekat, u delu Učionica.
Učenici su kroz istraživačko učenje sticali znanje o kulturnom i prirodnom nasleđu i izradili su prikaz teksta „Potera za pejzažima“ Peđe Milosavljevića, literarne i likovne radove, pauer point prezentacije i kviz. Kreirali su nove informacije i postavili ih na veb strani projekta.

Aktivnosti projekta nastavnica i bibliotekarka su predstavile kroz rad za konkurs „Digitalni čas 2017/2018“ čime su promovisana potignuća učenika i nastavnika. Rad pod nazivom Potera za pejzažima ušao je u Zbornik radova.

 

Putovanje kroz vreme

Nastavnica Katarina Miličić i bibliotekarka Slađana Galuška su realizovale projekat Putovanje kroz vreme sa učenicima IV4, od polovine novembra 2017. do kraja januara 2018. Tok i produkti projekta predstavljeni su na posebnoj veb strani.

Projekat je predstavljen i u radu za konkurs Društva učielja Srbije Primeri dobre učiteljske prakse kroz više dokumenta: Prezentacija, ScenarioKoraci u projektuProdukti projekta i tri testa, koji su na strani  Putovanje u okviru projekta „Oštro Perce“. Rad je osvojio prvo mesto

 

Oštro Perce

Projekat Oštro Perce realizovan je od decembra 2017. do polovine aprila 2018. godine. Tokom projekta učenici su čitali bajke, priče i romane, pisali prikaze pročitanih dela i ilustrovali ih. Od radova učenika prvog i drugog razreda nastale su slikovnice, a đaci petog i sedmog razreda su napravili trejlere za knjige. Učenici četvrtog razreda su predstavili knjige koje se mogu koristiti u izučavanju istorije Srbije srednjeg veka i sastavljali su test pitanja upravo u vezi sa tim delima ali i sa temom Prošlost Srbije.

Tok i produkti projekta predstavljeni su na posebnoj veb strani Oštro Perce 2017/2018.
Na njoj je nastavni materijal sačinjen od uputstava đacima za izradu zadataka koje je izradila bibliotekarka Slađana Galuška i dečijih radovi nastalih tokom projekta.

Deo aktivnosti projekta u vezi sa izradom trejlera, nastavnik informatike i računarstva i bibliotekarka su predstavil kroz rad za konkurs „Digitalni čas 2018/2019“ čime su promovisana potignuća učenika i nastavnika. Rad pod nazivom Trejler za knjigu ušao je u Zbornik radova.

 

Tematska nastava

Alisa u zemlji sunca, vetra i vode

Nastavnica Katarina Miličić i bibliotekarka Slađana Galuška organizovale su u aprilu 2018. časove tematske nastave Obnovljivi izvori energije u IV4. Na časovima srpskog jezika, likovne kulture i prirode i društva učenici su napisali dramski komad Alisa u zemlji sunca, vetra i vodenapravili scenu za lutkarsko pozorište i lutke, likove iz drame, i izveli svoju malu predstavu.

Tekst drame je uređen kao slikovnica Alisa u zemlji sunca, vetra i vode.

Aktivnosti projekta su predstavljene kroz rad za konkurs „Čas za ugled“ 4 čime su promovisana potignuća učenika i nastavnika. Rad pod nazivom U zemlji sunca, vode i vetra ušao je u Zbornik radova.

 

Od priče do filma

Časove tematske nastave Od priče do filma organizovale su nastavnica Brankica Vitorović i bibliotekarka Slađana Galuška sa učenicima III1. Napravljena je dramatizacija narodne priče „Sveti Sava daje deci četiri oka“, a učenici su učili po ulogama tekst i ilustrovali ga na časovima srpskog jezika i likovne kulture.
Završetak aktivnosti je realizovan tokom radionice u Biblioteci grada Beograda, odeljenju „Rastko“ na Vračaru 18. januara 2018. godine. Tada je od audio zapisa teksta priče i ilustracija nastao filmić Sveti Sava daje deci četiri oka.

 

 

 

 

Za đake

Učenici mogu da koriste elektronski nastavni materijal na strani Super učenje.
Autor lekcija je bibliotekar Slađana Galuška.

 

O knjigama i čitanju

Kurs Biblioteka sadrži lekcije iz više oblasti:

- knjige, čitanje i izrada prikaza

- informaciona i medijska pismenost.

 

 

 

Za nastavnike i bibliotekare

 

Pismenosti za 21. vek ili O informacionoj i medijskoj pismenosti

Osnovno značenje pojma pismenosti podrazumeva čitanje, pisanje i računanje. Postavlja se pitanje kako vreme u kome živimo, pre svega tehnološki napredak, oblikuje pojam pismenosti i koje su nam to veštine potrebne da bismo bili pismeni. Informaciono društvo, ili digitalno doba, ubrzani protok informacija, koje sve brže zastarevaju, od nas zahteva da stalno učimo i posedujemo veštine različitih pismenosti. Dakle, koje su to pismenosti 21. veka?

Informaciona pismenost se smatra osnovnom za razvoj društva znanja, upravo zbog obilja informacija kojima smo izloženi. Okruženi smo brojnim medijima i medijskim porukama, pa nam je neophodna medijska pismenost, a onda i digitalna, informatička, kritička, vizuelna, kulturna, multimedijalna, multikulturalna...

Postoji i shvatanje da zajedno informacionai medijska pismenost, skraćeno IMP, u engleskoj varijanti MIL – Media and information literacy, čine krovnu pismenost koja uključuje sve ostale. Obe podrazumevaju sposobnost dolaženja do informacija iz različitih izvora (medija), njihove selekcije, upotrebe, stvaranja i razmene (komuniciranja), kao i razvoj analitičkog i kritičkog pristupa informacijama. Strategija Unesko-a kaže da ove dve pismenosti daju set kompetencija (znanje, veštine i stav) potrebnih za život danas. IMP podrazumeva sve forme medija i druge izvore informacija kao što su biblioteke, muzeji, arhive i internet, bez obzira koje tehnologije da koristimo. 

Više o ovoj temi pročiatajte u tekstu na sajtu Super učenje.