Omiljene knjige

Nastavnice Jelena Marinković i Maja Ristić i bibliotekara Slađana Galuška su organizovale časove na kojima su sa učenicima III4 i III5 razgovarale o knjigama i važnosti čitanja i o elementima prikaza knjiga.

Đaci su govorili o svojim omiljenim knjigama, pisali prikaze i ilustrovali ih.

Na nekoliko časova su čitali te prikaze i tako preporučivali drugovima knjige za čitanje.

 

 

Prikazi

Nastavnice srpskog jezika Ana Stojanović i Ivana Marković i bibliotekarka Slađana Galuška organizovale su za učenike petog razreda projekat „Prikaz knjige“. Projekat je započeo u oktobru 2018. Povodom Meseca školskih biblioteka i Meseca knjige bibliotekarka je sa učenicima razgovarala o knjigama i značaju čitanja, a zatim su učenici govorili o svojim omiljenim knjigama. Đaci su zatim dobili uputstvo za pisanje prikaza i imali su zadatak da napišu prikaz omiljene knjige. Na narednim časovima srpskog jezika đaci su čitali prikaze i analizirili ih zajedno sa nastavnicama i bibliotekarkom, koje su dale predloge za poboljšanje radova.

Aktivnosti projekta su povezane sa programom časova informatike - učenici su tekst prikaza u elektronskoj formi, kao vord dokument, slali bibliotekaru i nastavnici informatike.

Izabrani su najbolji radovi i 28. decembra 2018. na zajedničkom času sva četiri odeljenja petog razreda proglašeni su autori najboljih prikaza i oni su nagrađeni knjigama. Na tom času učenici su se podsetili aktivnosti projekta i vrednovali ih. Rekli su da je bilo zanimljivo da drugovima preporučuju knjige za čitanje i da su naučili kako se piše prikaz. Predložili su da se organizuje takmičenje i u drugom polugodištu, ali da đaci pišu prikaz na času u školi i da se ti radovi ocenjuju. Nastavak projekta, u skladu sa ovim predlogom, sledi u drugom polugodštu.

 

 

 

Dogovor

Učenici V-3 su u biblioteci održali nekoliko sastanaka na kojima su planirali aktivnosti svog odeljenja na Bazar pazaru, najavljenom zai 12. decembar 2019.

  

Gradovi Srbije

U saradnji školske biblioteke i Biblioteke grada Beograda, odeljenja „Rastko“ na Vračaru organizovana je za učenike IV3 radionica „Gradovi Srbije“, 20 decembra 2019.
Učenicima su predstavljene knjige koje mogu da koriste za rešavanje zadataka u okviru odeljenjskog projekta „Učenje je zabava“, koji su osmislile učiteljice Dragana Zlatić i Marija Vujović i bibliotekarka Slađana Galuška. Deo aktivnosti je korišćenje informativnih tekstova za izradu prezentacija i panoa u vezi sa nekoliko gradova Srbije.

Bibliotekarke su razgovarale sa đacima o Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Užicu - o geografskom položaju, važnim istorijskim događajima i zanimljivostima. Spomenuti su i pisci za decu koji su živeli u njima i učenici su pročitali nekoliko pesama Dobrice Erića, Duška Radovića i Miroslava Antića. Šta sve znaju o ovim gradovima deca su, podeljena u dve ekipe, pokazala kroz kratki kviz.

Na kraju druženja učenici su vrednovali aktivnosti, rekli su da im se čas u biblioteci veoma dopao, da su saznali neke nove informacije, da je bilo zabavno i da su dobili nove ideje za izradu zadataka.

 

 

Radionica „Gradovi Srbije“ za učenike IV-2  realizovana je 27. decembra 2018.
Đaci su govorili o nekoliko gradova Srbije čitali stihove Jovana Jovanovića Zmaja i Duškka Radovića, učili i zabavljali se uz kviz pitanja. 

Moj deka je bio trešnja

Učenici VI-4 i VI-5 izrađuju plakat u okviru projekta posvećenom prikazu romana Moj deka je bio trešnja.