Leto 2018.

Dragi đaci, počeo je raspust.

Odmarajte se, igrajte se i uživajte u letu.

Ne zaboravite na knjige. Čitajte, putujte sa junacima knjiga i otkrivajte nove svetove!

Prepuručujem za čitanje i školski list Maštarije. U njemu su vaši literarni i likovni radovi, priče o takmičenjima, ekskurzijama, rekretaivnoj nastavi.  

Prikazi knjiga nastali u projektima „Oštro Perce“ i „Čitam, pa šta?“ sigurno će vas zainteresovati da pročitate neki od romana ili priča koje su predstavljeni.

 

U septembru vas čekaju nove avanture u školskoj biblioteci, razgovori o knjigama, druženje sa piscima, takmičenje u pisanju stihova, projekti, iznenađenja...

 

 

 

 

Sabor učitelja i Putovanje kroz vreme

Projekat Putovanje kroz vreme koji su realizovale nastavnica Katarina Miličić i bibliotekarka Slađana Galuška sa učenicima IV4, predstavljen je na stručnom skupu Smotra stvaralaštva učitelja u obrazovno-vaspitnom procesu u okviru XXXII Sabora učitelja Srbije, 17. juna 2018. Rad pod nazivom Putovanje kroz vreme prikazan je u okviru teme Savremeni način planiranja obrazovno-vaspitnog procesa.

Autorke su govorile o toku projekta, zadacima koje su učenici radili i kroz koje su pokazali kreativnost i o brojnim produktima nastalim tokom tromesečnih aktivnosti, kao što su pametne fascikle, likovni radovi, prikazi knjiga, testovi, igrice itd.
 

Tok i produkti projekta prikazani su na posebnoj veb strani na platformi Viks,
https://proslostsrbije.wixsite.com/mysite.

 

Stihovanje

Na inicijativu učenika V5 Nikole Radulovića i Mihaila Markovića nastavnica Dragana Janjić i bibliotekarka Slađana Galuška su organizovale takmičenje u pisanju stihova za đake petog razreda pod nazivom Stihovanje.

Održana su dva nivoa takmičenja – polufinale 31. maja i finale 5. juna 2018. U prvom delu je učestvovalo osamnaest đaka koji su pisali na jednu od dve teme - Ljubav i Proleće. U finalnom delu osam učenika je stihovalo na teme Drugarstvo i Škola.

Prvo mesto je osvojila Mila Šami, drugo mesto dele Milica Vlaškalić i Sonja Božanić, a treće Aleksa Radulović i Aleksandar Plazinić. Autori najboljih radova su nagrađeni knjigama.

Njihove radove možete pročitati u dokumentu Stihovi.

 

Pejzaži i Nove tehnologije

Projekat Pejzaži koji su realizovale nastavnica Dragana Janjić i bibliotekarka Slađana Galuška sa učenicima VII1, predstavljen je na konferenciji Nove tehnologije u obrazovanju, 9. juna 2018. Rad pod nazivom Od korišćenja do stvaranja informacija prikazan je u okviru teme Rad na projektima i kreativnost.

Autorke su govorile o toku projekta, zadacima koje su učenici radili i kroz koje su pokazali kreativnost, stvorili novo znanje i podelili ga sa drugima postavljajući produkte projekta na platformi Viks, https://poterazapejzazima.wixsite.com/pejzazi.

 

 

Pozorište senki

Nastavnica tehnike i tehnologije Nataša Tomić je 1. juna 2018. održala u IV4 ogledni čas Pozorište senke u saradnji sa učiteljicom Katarinom Miličić i bibliotekarkom Slađanom Galuška.

Učenici su se upoznali sa sadržajem predmeta tehnika i tehnologija i kroz praktičan rad na času izradili elemente pozorišta senki za predstavu Tri praseta koju su na kraju časa izveli. Kroz interdisciplinarni pristup povezani su sadržaji više predmeta: tehnika i tehnologija, srpski jezik, likovna kultura, priroda i društvo. Dramski tekst je pripremila bibliotekarka, a na času srpskog jezika učenici su po ulogama čitali tekst i učiteljica je odredila tumače uloga. Na časovima prirode i društva obrađena je nastavna jedinica Svetlost u okviru koje su učenici učili o materijalima koji propuštaju svetlost. Na časovima likovne kulture učenici su se upoznali sa pojmom pozorište senki.